неделя, 14 ноември 2010 г.

Рибни консерви

Горе-долу веднъж на 2 години ни се случва да направим рибни консерви. Това обикновено става, когато се събере по-голямо количество риба - например 10-тина кг. Най-хубави стават от шаран или едра каракуда. но стават също така и други видове риби като каракуди, кефал, скобар, платика и т.н. Това е прекрасно готово ястие, което при добра стерилизация - 2-3 часа може да се съхранява на хладно доста време.

Необходимите продукти ги давам без мерки, защото всичко зависи от количеството на рибата. Приблизително в бурканите се слагат 2 части риба и 1 част от "гарнитурата". Пробвала съм и други рецепти, но тази, която давам тук за мен е най-удачната и минимално трудоемка:
  • Сладководна риба;
  • Доматено пюре;
  • Стерилизирани кисели краставички;
  • Моркови;
  • Чесън;
  • Оцет;
  • Сол;
  • Черен пипер на зърна;
  • Бахар;
  • Дафинов лист
По желание може да се добавят сладка царевица или варен зрял фасул.
Почистената риба без главите и перките се нарязва на шайби с дебелина около 2 пръста. На дъното на тенджера под налягане сипвам около 2 пръста олио и плътно нареждам шайбите. Помежду тях слагам дафиновия лист, зърната бахар, черния пипер и посолявам.
Пак по желание може да се добави и нарязан на полумесеци лук.
Доливам с оцет, колкото рибата да се покрие. Гледам винаги оцета и олиото да са горе-долу по равно. Затварям тенджерата, слагам на силен огън, но като започне да "шущи", я оставям да къкри на слаб за около час. Този сравнително дълъг период е нужен, за да може оцета да проникне на всякъде и да стопи дребните костици.
Когато рибата изстине започвам да я подреждам в бурканите - 1 ред риба, 1 ред нарязани на колелца или жулиени краставички и моркови и скилидките чесън, като те може да са цели или нарязани на две на три в зависимост от големината. В останалата от варенето тченост добавям доматеното пюре. Ако ми се стори прекалено гъста добавям и сок от киселите краставички. Получения сос наливам до горе във вече напълнените буркани. Затварям ги и ги варя поне 2 часа.

1 коментар: