сряда, 3 ноември 2010 г.

Кюфтета от сърнела

Миналата 2009 година беше доста бедна откъм гъби по нашите "ловни полета" и каквото беряхме отиваше направо за директна консумация. Пристигна и есента, а заедно с нея и сезона на сърнелата. Да, но пак беше много бедно. Един ден набрахме към 2 пликчета от по-дребната полска сърнела. Изчистих ги в кухнята и по стар навик тръгнах да изхвърлям дръжките. Мъжа ми ме поглежда и казва: "Абе, Наде, знаеш ли, дойде ми идея. Защо не ги варнеш малко тея дръжки? После ги смели с пасатора, ще стане чудна крем супа." Речено - сторено. Сварих ги, отцедих ги. Да, но като започнах да ги пасирам стана една топка, която дори "изхвърли" водата. Е, тогава ми проблесна. Гъбени кюфтета!

Необходими продукти:
  • 20-40 дръжки от сърнела;
  • 1-2 глави лук;
  • 2-3 яйца;
  • 1 връзка магданоз;
  • галета;
  • сол на вкус
Приготовление:
  1. Сваряваме в подсолена вода на силен огън за около 10 мин. почистените дръжки. Изваждаме и за кратко отцеждаме в гевгир.
  2. Пасираме дръжките докато се получи хомогенна смес. Добавяме ситно нарязания лук и пасираме още малко.
  3. Добавяме магданоза, 2 яйца и ч.л. черен пипер и започваме да месим като постепенно добавяме по малко галета. На всеки 30-40 сек. оставяме сместа да си почине, така че галетата да поеме от водата. По този начин месим докато можем да направим стегнати неразпадащи се кюфтета.
  4. Оформяме кюфтетата и слагаме в хладилната камера за около 20-30 мин.
  5. Разбиваме яйцето и добавяме малко сол. Овалваме почти замръзналите кюфтета в брашно и панираме в тефлонов тиган с малко мазнина по около 2 минути от всяка страна.
Идея: Можете да замените галетата с доста по-голямо количество картофено пюре, като тогава ще се получат по-скоро картофени вегетариански кюфтета с много приятен гъбен аромат.

Няма коментари:

Публикуване на коментар