Миналата 2009 година беше доста бедна откъм гъби по нашите "ловни полета" и каквото беряхме отиваше направо за директна консумация. Пристигна и есента, а заедно с нея и сезона на сърнелата. Да, но пак беше много бедно. Един ден набрахме към 2 пликчета от по-дребната полска сърнела. Изчистих ги в кухнята и по стар навик тръгнах да изхвърлям дръжките. Мъжа ми ме поглежда и казва: "Абе, Наде, знаеш ли, дойде ми идея. Защо не ги варнеш малко тея дръжки? После ги смели с пасатора, ще стане чудна крем супа." Речено - сторено. Сварих ги, отцедих ги. Да, но като започнах да ги пасирам стана една топка, която дори "изхвърли" водата. Е, тогава ми проблесна. Гъбени кюфтета!
Идея: Можете да замените галетата с доста по-голямо количество картофено пюре, като тогава ще се получат по-скоро картофени вегетариански кюфтета с много приятен гъбен аромат.
Необходими продукти:
- 20-40 дръжки от сърнела;
- 1-2 глави лук;
- 2-3 яйца;
- 1 връзка магданоз;
- галета;
- сол на вкус
Приготовление:
- Сваряваме в подсолена вода на силен огън за около 10 мин. почистените дръжки. Изваждаме и за кратко отцеждаме в гевгир.
- Пасираме дръжките докато се получи хомогенна смес. Добавяме ситно нарязания лук и пасираме още малко.
- Добавяме магданоза, 2 яйца и ч.л. черен пипер и започваме да месим като постепенно добавяме по малко галета. На всеки 30-40 сек. оставяме сместа да си почине, така че галетата да поеме от водата. По този начин месим докато можем да направим стегнати неразпадащи се кюфтета.
- Оформяме кюфтетата и слагаме в хладилната камера за около 20-30 мин.
- Разбиваме яйцето и добавяме малко сол. Овалваме почти замръзналите кюфтета в брашно и панираме в тефлонов тиган с малко мазнина по около 2 минути от всяка страна.
Няма коментари:
Публикуване на коментар