Сърнели |
Ето че тази есен беше много благодатна и набрахме доста Сърнели. Почистих ги добре от полепналите тревички, махнах дръжките (не изхвърляйте дръжките, стават прекрасни вегетариански кюфтета от тях), по-големите "чинии" нарязах на 2-3 парчета. Гъбите нанизах на по-здрав конец, овесих в стаята детето и пуснах климатика да духа топло на 24 градуса. Дъщеря ми вече е студентка и си идва в къщи само за ваканциите, така че нейната стая пасна идеално на понятието "сухо и провтериво" помещение.
Ето ги низите на сачака |
Изсъхналите гъби затворих в пликчета с машинката за вакум. Може да се съхраняват в платнени торбички, в книжни кисета или дори в пластмасовите буркани с много широко гърло от купешката туршия.
Сушените Сърнели можете в последствие да смелите на брашно и да използвате за подправка на различни ястия и супи. Аромата е неповторим. Целите парчета можете да накиснете във вода, като те почти си връщат пресния вид и можете да готвите с ориз, месо и т.н.
Поздравления
ОтговорИзтриване