Необходимите продукти ги давам без мерки, защото всичко зависи от количеството на рибата. Приблизително в бурканите се слагат 2 части риба и 1 част от "гарнитурата". Пробвала съм и други рецепти, но тази, която давам тук за мен е най-удачната и минимално трудоемка:
- Сладководна риба;
- Доматено пюре;
- Стерилизирани кисели краставички;
- Моркови;
- Чесън;
- Оцет;
- Сол;
- Черен пипер на зърна;
- Бахар;
- Дафинов лист
По желание може да се добавят сладка царевица или варен зрял фасул.
Почистената риба без главите и перките се нарязва на шайби с дебелина около 2 пръста. На дъното на тенджера под налягане сипвам около 2 пръста олио и плътно нареждам шайбите. Помежду тях слагам дафиновия лист, зърната бахар, черния пипер и посолявам.
Пак по желание може да се добави и нарязан на полумесеци лук.

Когато рибата изстине започвам да я подреждам в бурканите - 1 ред риба, 1 ред нарязани на колелца или жулиени краставички и моркови и скилидките чесън, като те може да са цели или нарязани на две на три в зависимост от големината. В останалата от варенето тченост добавям доматеното пюре. Ако ми се стори прекалено гъста добавям и сок от киселите краставички. Получения сос наливам до горе във вече напълнените буркани. Затварям ги и ги варя поне 2 часа.
благодаря за рибената консерва.
ОтговорИзтриване