Малки хитринки

Тук ще намерите някои малки трикове за приготвяне на "стандартни" ястия. Сега, всеки знае, че бялото зеле за салата се намачква с малко сол и едва след това се слагат настъргани моркови или доматите и краставицата. Но едва ли всеки знае, че 50-тина печени слънчогледови семки, загряти на тиган дават доста приятен аромат на салата от безвкусни "зимни" зленчуци.
Няма как да напиша всичко тук наведнъж. Тази секция ще я допълвам постоянно. Хвърляйте по едно око от време на време.

Как се чисти сладководна риба
Така изглежда добре почистената риба
С мъжа ми обичаме да ходим за риба и (о, чудо!) понякога се случва и да ловим. Винаги сме се учудвали на други риболовци, които казват "Мани я тази риба от този гьол. Мирише на тиня.". Ми мирише, като не знаеш как се чисти! Тук става въпрос за по-големи екземпляри. Дребна каракуда, червеноперка, бабушка, уклей могат да изчистят "правилно", но си е хамалогия и не си заслужава. Ние такава риба и почти не ловим де. Всяка риба по-голяма от 40 см. придобива лек "аромат" на тиня. Една повече, друга по малко, в зависимост от водоема, който е обитавала.
Преди да й порнете корема изчиствате люспите ако има такива. До тук нищо ново. След това обаче взимате домакинска тел и започвате да жулите все едно, че търкате загоряла тава. Ще забележите, как телта започва веднага да се напоява с лига. Миете и продължавате, миете и продължавате.... И така докато не свалите цялата мръсотия. "Кожата" на рибата става бяла и на пипане леко суха и грапава. Чак тогава махате вътрешностите и хрилете. Така изчистена ви гарантирам, че никога няма да замирише на тиня.
Тази техника задължително прилагам за сом, щука, лин, пъстърва....
Момент! Не бъркайте накъртващия вкус на угоени с пелети бройлерни шаран или пъстърва. От това отърване няма. Рибата трябва да си е дива.


Сом и неговата жлъчка
Като съм на тема риби... По гореописания начин изчиствам сома. После много, много внимателно отварям коремната кухина и още по-внимателно отделям жлъчния мехур, който се намира при черния дроб. Защо ли? Ами в една такава торбичка има поне една лъжичка гадна кафяво-зелена течност и ако порнете по невнимание мехура тя се разлива по месото, разваля черния дроб и чревцата. Не знаете, че и те се ядат? Много са вкусни. Като хванем някой сом ще пусна специална рецепта за тях.

Да нарежем шкембето
Стандартния начин всеки го знае. Вади се от тенджерата, слага се на дъската и с ножа първо се реже на ивички, после на малки хапки. Бульона потича, дъската и плота се мърлят.....
Много по-лесно е да държим свареното шкембе над тенджерата и с ножица да кълцаме хапки директно в нея.

Авокадо
Този вкусен плод е сравнително отскоро в нашата българска кухня. Ние в къщи го използваме главно за салати и лятно време за маринатата на барбекюто.
Дали е узряло се разбира когато на пипане е леко меко, а кората не е лъскава.
А за да оползотворим месото му изцяло, първо го разрязваме надлъжно, махаме семката и с остро ножче го порязваме на карета, като внимаваме да не порежем кората. После издълбаваме с лъжичка.

Табаско
Ако сте се зачели повече в рецептите, сигурно ви е направило впечатление, че доста често използвам този чуден сос. Освен, че е много лют, той е и доста кисел. Върви ужасно на почти всички студени ястия, които искат да им се сложи киселко и лютичко. Добавяме винаги непосредствено преди сервиране. Все пак не прекалявайте, защото 5-6 капки в повече и ще си ядете яденото самички.


Как се съхраняват сушени гъби
Много хора, а и ние в недалечно минало, съхраняват сушените гъби в хартиени пликове, за да можели да дишат. Хубаво, но рано или късно хващат насекоми - гъгрици ли, молци ли, няма значение. И целия труд от брането, сортирането и сушенето отива на кино. За това след дълго мъдрене взех, че открих НАЧИНА.
А той е: след като гъбите изсъхнат добре, ги слагам в 10-11 л. бутилка от минерална вода. Разбира се, много добре подсушена. Първо обаче си ушивам от тънък памучен плат десетина малки торбички, колкото за чай. Пълня ги със сол, завръзвам ги и на няколко реда гъби слагам по една, две от тях. Дори да проникне някаква влага, солта я абсорбира и няма как гъбите да мухлясат. На такова съхранение гъбите могат да издържат и повече от две години. Всъщност не сме съвсем сигурни в последното твърдение, защото една десет литрова бутилка трудно ни стига от пролет до пролет.  

"Торо" или поставка за варене на пара 
Ужасно удобна и незаменима поставка за варене на зеленчуци на пара. Понятие си нямаме как бихме се справили без нея. Дали карфиол, броколи, брюкселско или "обикновено" зеле, дали картофи, дали всичко заедно, това ни е панацеята за вкусни варени зеленчуци. Просто го слагаме в тенджерата, заливаме с вода колкото да покрие дъното, слагаме зеленчуците, поръсваме с подправки (обикновено само малко сол и понякога черен пипер) и варим докато омекнат. Накрая, докато са още топли и в зависимост какво искаме да се получи слагаме и бучица масло. Бульона, който не е много, отива или за кучетата или за подправяне на някакво ястие.
А, сигурно се чудите защо е "Торо"? Ми купихме си го преди много години от Испания и марката беше "Toro". Стана ни нарицателно, както ксерокс например. ;-)    

Как да разпознаем дали мидите са пресни
За такива като нас нямащи щастието да живеят до морето, но обичащи всякаква морска храна е важно да можем да разпознаем кога пакета с миди е пресен или пък са стари. Лесно е. Ако в суров вид мидата е отворена, значи е умряла. И ако в пакета има повече от 20% отворени ви съветваме да не го купувате. Показател за не толкова пресни миди е да не се отворят след като се сварят. Не е толкова фатално, на шанса за лек дрис е налице.