събота, 6 ноември 2010 г.

Салата от Рижки

Преди 2-3 дни отидохме с Крис до "ловните" полета с надеждата отново да бернем по някоя и друга сърнела. Ниските температури и навалялия сняг явно бяха пресекли мицела и от чиниите от миналата седмица нямаше и следа. Направихме си добра разходка обаче. Все пак под едни борчета мернах нещо като гъбки, загледох се по внимателно и видях, че са малко старички поизсъхнали рижки. Резнах една за опит - няма червеи, на всичкото отгоре прясна! Поразтърсихме се още малко и в крайна сметка се оказахме с едно пликче около половинката с чудни рижики.
Количеството беше достатъчно, за да направя една от любимите ми гъбени салати.
Необходими продукти:
  • рижки, може да се комбинират с овчи нос, масловка, припънка;
  • 10-15 зърна черен пипер;
  • 1-2 дафинови листа;
  • 3-4 зърна бахар;
  • сол на вкус;
  • оцет пак на вкус
  • магданоз
Гъбена салата
Салата от рижки
Приготовление:
Рижките се почистват, измиват и нарязват на парчета. Заливат се с много малко вода, колкото да не залепнат за дъното на тенджерата. После си пускат достатъчно вода. Прибавят се подправките без оцета и се слагат на котлона. Варят се докато водата започне да извира. Необходимо е от време на време да се разбъркват. След около половин час се добавя оцета, с който врат още 3-4 тина минути. Като изстинат се добавя нарязания лук. Обилно се поръсват с магданоз.
Тази рецепта става и за консервиране - без лука и магданоза. При по-големи количества, водата трябва да бъде повечко, за да могат бурканчетата да се допълнят. Стерилизира се поне 2 часа.



Няма коментари:

Публикуване на коментар