неделя, 5 декември 2010 г.

Фаршировани яйца

Това ми е едно от любимите за приготвяне предястия. Бързо, лесно, ефектно. Правим си ги от време на време дори без някакъв специален повод. А когато масата задължително трябва да е "натрупана" никога не минаваме без тях. Приготвянето е толкова просто, че спокойно можете да оставите и лаик да се погрижи.

Продукти:
  • 5-6 яйца;
  • 2-3 ч.л. масло;
  • 1 пак. майонеза;
  • 1-3 ч.л. горчица;
  • 1/3 кофичка кисело мляко;
  • сол и черен пипер на вкус.
Приготовление:
Яйцата се сваряват, че да станат "твърди". След като се охладят се режат на половинки по дължина. Жълтъците се вадят и се пасират с вилица заедно със солта, черния пипер и маслото, след което с получената смес се пълнят жълтъците.
Идея: за добавка към жълтъците може да се ползват аншоа, някаква друга маринована риба, рокфор, прясна сурова печурка..... Само да не "сбиете" вкусовете.
След като напълните яйцата ги поставяте в разлата чиния с белтъците надолу. Разбивате майонезата с киселото мляко, горчицата и пак добавяте по малко сол и черен пипер. Поливате яйцата със сместта и украсявате с листенца магданоз, резенчета печена чушка.... Ако в жълтъците сте сложили риба, то и зрънца от червен хайвер са много подходящи за украсата :-)

На тази снимка, по някакъв полу-официален повод бях направила спаначеното руло и след като си поиграх малко го гарнирах отстрани с фаршировани пъдпъдъчи яйца.

Стана доста добре!