вторник, 2 ноември 2010 г.

Спаначено руло

Това е любимото руло на семейството и макар на пръв поглед приготовлението му да изглежда малко трудоемко всъщност е доста лесно. По повечето празнични събирания то винаги присъства на масата ни. Взех го от майката на мъжа ми, тя пък много, много отдавна от едни сърби където били на гости и домакинята го сервирала.
Рулото украсено с моркови и ивици чушка
Продукти

За блата:
  • 6 яйца;
  • 6 равни с. л. брашно;
  • 600-700 гр. спанак (аз понякога ползвам и прясна коприва или лапад);
  • сол
За плънката:
  • 200 гр. сирене крема;
  • 5-6 кисели (стерилизирани краставички);
  • 3-4 сварени средно големи моркова;
  • 200 гр. суха шунка;
За украса: заквасена сметана и няколко търкала от морковите

Приготовление:
1. Отделят се белтъците от жълтъците и се разбиват на пяна. Докато се бърка с миксера един по един се добавят и жълтъците.
2. Миксера се маха. Брашното се добавя на малки части и се разбърква внимателно, така че пяната да не "падне".
3. Добавя се и предварително попарения, отцеден и накълцан на ситно спанак и се добавя сол на вкус.
4. Сместа се изсипва в добре намаслена тавичка и се пече 10 мин. на 200 градуса.
5. Готовия блат се обръща върху влажен тензух, увива се на стегнато руло и се оставя да изстине.
6. Продуктите за плънката се смесват и объркват докато се получи достатъчно хомогенна смес. (Гледайте все пак да не разбивате с пасатор или миксер, защото ще се получи едно голямо нищо.)
7. Изстиналото вече руло се разгъва внимателно от тензуха, слага му се плънката и отново се завива.
8. Рулото се украсява със заквасената сметана и кръгчетата моркови.

Няма коментари:

Публикуване на коментар