Рулото украсено с моркови и ивици чушка |
За блата:
- 6 яйца;
- 6 равни с. л. брашно;
- 600-700 гр. спанак (аз понякога ползвам и прясна коприва или лапад);
- сол
- 200 гр. сирене крема;
- 5-6 кисели (стерилизирани краставички);
- 3-4 сварени средно големи моркова;
- 200 гр. суха шунка;
За украса: заквасена сметана и няколко търкала от морковите
Приготовление:
1. Отделят се белтъците от жълтъците и се разбиват на пяна. Докато се бърка с миксера един по един се добавят и жълтъците.
2. Миксера се маха. Брашното се добавя на малки части и се разбърква внимателно, така че пяната да не "падне".
3. Добавя се и предварително попарения, отцеден и накълцан на ситно спанак и се добавя сол на вкус.
4. Сместа се изсипва в добре намаслена тавичка и се пече 10 мин. на 200 градуса.
5. Готовия блат се обръща върху влажен тензух, увива се на стегнато руло и се оставя да изстине.
6. Продуктите за плънката се смесват и объркват докато се получи достатъчно хомогенна смес. (Гледайте все пак да не разбивате с пасатор или миксер, защото ще се получи едно голямо нищо.)
7. Изстиналото вече руло се разгъва внимателно от тензуха, слага му се плънката и отново се завива.
8. Рулото се украсява със заквасената сметана и кръгчетата моркови.
Няма коментари:
Публикуване на коментар