събота, 13 ноември 2010 г.

Пълнен шаран за Никулден

Тъй като наближава Никулден, искам да споделя любимата ми рецепта. Нашите представи за хубав шаран са за риба от 3 кг нагоре, живяла на диво, а не в някаква садка или гьолче с размерите на волейболно игрище и дълбочина на ваната в банята. Това е шарана, на който дребните костици са с големината на клечки за зъби, а за вкуса да не говорим. За това, продуктите, които давам тук са за голяма риба, но всеки може да си ги натамани според големината.
Продукти:
  • 1 хубав едър Шарко
За маринатата:
  • 2-3 щипки сух девисил;
  • 2 лимона;
  • растителна мазнина - аз предпочитам зехтин за приготвянето на риба;
  • сол;
  • черен пипер
За пълнежа:

  • 3-4 глави лук;
  • 3-4 моркова;
  • малка глава целина, или резен колкото кибритена кутия;
  • 2-3 резенчета лимон;
  • 1ч.ч. счукани орехи;
  • девисил;
  • сол;
  • черен пипер
За соса:
  • 2-3 цели домата;
  • 1 буркан стерилизирани домати или пюре, там каквото решите;
  • 2-3 моркова;
  • 1-2 лимона.
От предишния ден подготвяме рибката по следния начин:
След като сме я изчистили много добре, така че да няма никаква лига и люспи, я натъркваме хубаво с ръчички със сол, черен пипер и сухия девисил. Изстискваме сока на двата лимона, поливаме с малко зехтинец, а корите от лимоните - в тумбака. Така маринована рибата се оставя в хладилника, задължително покрита с фолио. Не е лошо 2-3 пъти да се пообърне, за да си поеме сосчето отвсякъде.
По този начин подготвям всякакъв вид костелива риба, т.к. лимона за 24ч почти разгражда дребните костици, а месото става стегнато.В тази марината, прясната риба може да седи и 2 дена.
Преди да влезе във фурната
Та на другия ден започваме да правим плънката. Нарязваме на ситно лука, морковите и целината, може дори да се настържат на едро ренде - аз ползвам малките ножове на рендето Бьорнер и морковчетата стават на едни хубави тънки пръчици, а пък и лука става супер и за нула време. Слагаме ги в един уок с малко мазнина да се "топят", добавяме на малки парченца лимоновите резенчета, осоляваме и пиперим на вкус. Бъркаме почти непрекъснато, за да следим готовността на зеленчуците - целта е водата в тях да се изпари и те да намалят обема си. Не трябва да се пържат. Щом останат на мазнина, се добавят орехите и щипка червен пипер и се свалят от огъня. Ние много обичаме девисила и затова и тука добавям малко от него. Вадим шарана от маринатата и с така направената плънка пълним търбуха и го зашиваме. Разполагаме го удобно в тавичка, намазана с мазнина. Добре е и под него да сложим лук на шайби, за да не му залепва кожата за дъното на тавата. Нарязваме останалия лук и моркови и лимони, които разполагаме около и върху него. Украсете го както ви хареса. Целите домати се нарязват на парчета, с които плътно се покрива шарана. И всичко това се залива обилно с домати от консерва или доматен сок.
Покрива се с фолио и се слага във фурната. Зависи с колко време разполагате, но е добре да се пече поне 2 ч. на умерена фурна. Аз допълнително слагам няколко клечки за зъби, за да не опира фолиото в рибата. Към края на печенето, фолиото се маха, за да се запече още малко.
Да ви е сладко!

1 коментар:

  1. Прекрасна рецепта, благодаря!По моя край прибавяме и щипка канела, не ми е любима подправка, но тук ми допада, поздрави!

    ОтговорИзтриване