петък, 7 декември 2012 г.

Рибена "Чорба" по Гръцки

Като сме на тема Никулден...
Отдавна искам да я споделя тази рецепта за "супа" по гръцки. Сигурно се чудите защо "супата" е в кавички. Ами защото не е супа!
Но нека започна малко по-отдалеч. Още когато тръгнахме редовно на риба в Гърция и като хванехме някоя по-непозната за нашите ширини риба питахме местните яде ли се, как е най-добре да се сготви, има ли и други начини... И в много от случаите сме получавали отговора "За супа". Претендирам, че със супите и чорбите съм доста добра и такива риби съм ги правила веднага. Става хубава, яде се, но все нещо ми убягваше. На всичкото отгоре колкото пъти сме ходили на рибна таверна, веднъж не сме видели грък да сърба от купичката. Докато тази есен... Ех тази есен!
Таверна на един остров

Продукти (за оригиналната рецепта):
  • 2,3,5 риби "за супа"*
  • 2-3 по едри картофа;
  • 1-2 домата;
  • стрък целина;
  • 1 -2 печени и обелени люти чушки чорбаджийки;  
  • зехтин;
  • дафинов лист;
  • черен пипер на зърна;
  • сол на вкус
*. Гърците под риба за супа имат предвид всякаква риба с бяло месо - дънни хищници като дракона и скорпидата и "тревопасни" като кефала и саргоса.

Приготовление:
Нареждаме рибата в тенджерата, добавяме дафиновия лист, поръсваме с 10-тина зърна черен пипер, наливаме вода колкото рибата да се покрие, доливаме около 3/4 ч.ч. зехтин и посоляваме. На силен огън оставяме да ври до готовност на рибата (15-20 мин.). Добре е тенджерата да е по-голяма, че да не кипи. Махаме от огъня и вадим рибата.
Ако имате време и ви се занимава, като внимавате рибата да не се разпарчоли я изчиствате от костите и заедно с главите ги връщате в тенджерата да поврят още към час. Дори и водата да изври малко, не се притеснявайте, все пак готвим супа, която не е супа.
В бульона слагаме нарязаните на едро картофи и целината. Варим докато картофите станат готови. В тиган с малко зехтин запържваме за картко доматите нарязини като за салата и лютите чушки.

Рибно ястие
Сервиране:
Е те тука е чалъма ;-) Подреждаме рибата в плато, слагаме картофите, целината, доматите и чушките. Воала - имаме супа по гръцки.
А за който с поиска в купичка му наливаме само от бульона.




На долната снимка е чорбата в мой вариант - силно "понадена", с много и различни зеленчуци, всички варени в рибния бульон и сервирана в черупка от пина.


1 коментар:

  1. Смятам се за човек, който е винаги готов да опитва нови неща особено що се отнася до кухнята, но може би едно от малкото неща,които дори не мога и да си помисля да вкуся е рибената чорба не знам защо .Много обичам супите като цяло, дори ги предпочитам от пържолите, но самият силен аромат на риба не си го представям да се пренесе и в булъона.Все се чудя дали има специален начин на приготвянето за да не е толкова силна и тежка супата и тук виждам интересно поднасяне.Може би по този начин и поднесена бих я опитала със сигурност.Благодаря за статията.

    ОтговорИзтриване