неделя, 13 януари 2013 г.

Паламуд Лакерда

Преди два месеца извадих от камерата последните пет паламуда от края на лятото, защото замразената риба не е хубаво да престоява повече в хладилника. Разрових се в интернет и попаднах на няколко доста интересни гръцки рецепти за лакерда. Някои отхвърлих веднага, други ми харесаха и ги обедних, че хем да станe вкусно, хем да e лесно.

Продукти:
  • няколко паламуда;
  • морска сол;
  • дафинов лист;
  • черен пипер на зърна;
  • бахар на зърна;
  • резенчета лимон

Лакерда от паламудПриготовление:
По принцип още на морето изчиствам паламуда, измивам го в морска вода и замразен си го караме към София. Но за лакердата има още малко чистене - махам главите и с ножица изрязвам перките и опашката. Нарязвам рибата на шайби с дебелина 1,5-2 см. Нареждам я в дълбока тава и я заливам със саламура от морска сол и вода. А съотношението е: на всеки 100 г. сол по половин литър вода. Наливате, така че рибата да се покрие с поне 1 пръст саламура. После задължително затискам с една празна чиния, за да не изплува. Оставяте така и два пъти дневно разклащате с въртеливи движения. След 72 ч. вадите рибата. Сега е момента (ако ви се занимава) да я обелите. Прави се нова саламура в съотношение 15 г. сол на 1/2 л. вода и оставяте рибата още 24 ч. Този разтвор има за цел да премахне излишната сол.
Следващия ден изваждам рибата и я оставям върху кухненска хартия да се отцеди добре. Нареждам плътно в буркани, като между парчетата слагам резенчета лимон, черен пипер и по 1-2 бахарчета и 1 дафинов лист на буркан. Първия път направих лакердата със сушен риган по една гръцка рецепта, но този аромат ни дойде в повече.
В къщи много обичаме домашна сельодка - в нея слагаме зърна кимион, може да се пробва и в паламуда, но аз реших да не експериментирам повече и считам, че класиката си е най-добре.
Накрая бурканите се заливат с олио и ако рибата е плътно наредена, олиото, което ще използвате е съвсем малко.

Не бъркайте да слагате зехтин - и гърците не го правят. Зехтина се сгъстява при по-ниски температури, а тази риба се съхранява или в студен зимник, или в някое ъгълче на хладилника.

Така приготвената риба е готова за консумация след около месец, но за съжаление ние трудно дочакваме. Още на 10-тия ден сме я започнали. Да ви е сладко и на вас!

Няма коментари:

Публикуване на коментар