сряда, 1 декември 2010 г.

Пиле в гювеч

Онзи ден, нали беше откриването, реших и аз барабар Петко с мъжете да отида да видя какво предлага любимия ни "Лидл". Качих се на колата, стигнах до 200 м. преди магазина и като видях каква е тарапана - ляв мигач и да ме няма. "Кауфланд" ми беше на път, спрях там, а те да не останат по-назад бяха намалили доста цените. "Пенсионерския  комбайн" беше тръгнал и жънеше със страшна сила. Не беше обаче чак такава лудница, купих си бира, разни други неща и две пилета на прИмоция за под 3 кинта килото. А за вечеря направих набързо едно от пилетата в гювеча.

Продукти:
  • 1 пиле;
  • 2-3 моркова,
  • 1-2 глави лук;
  • 10-тина картофа;
  • 10-15 зърна черен пипер;
  • 250 мл. бира (половин бутилка);
  • олио;
  • масло;
  • сол на вкус;
Нарязвам морковите на едри жулиени, лука горе долу на осминки и слагам на дъното на гювеча. Слагам и съвсем малко олио - да речем половин с.л. Добавям и черния пипер. Осолявам пилето и него го слагам в гювеча. Нарязвам обелените картофи на 4-5-6 осолявам ги малко и ги подреждам около пилето. Поливам с бирата. Накрая върху пилето слагам 5-6 резенчета масло, похлупвам и задушвам в умерена фурна за около 40 мин. Махам капака, разбърквам леко и това че пилето се разпада въобще не ме притеснява. Накрая запичам за още десетина минути.
Почти винаги използвам вегета за подправяне на пилето и картофите, но тогава сол не слагам.

Няма коментари:

Публикуване на коментар