четвъртък, 16 декември 2010 г.

"Пържена" риба на фурна

 Никулден мина и замина, чакаме Коледа, но на мен още ми се яде риба. Някъде в края на лятото бяхме хванали няколко американски сомчета и едно-две от тях бяхме бутнали във фризера. Вчера чакахме приятели на вечеря и два дни преди това извадих едното от тях да се размразява.
Продукти:
  • 1 риба към кило, кило и половина;
  • 1-2 лимона;
  • 1-2 с.л. зехтин;
  • царевично брашно;
  • Сол на вкус
От предния ден почистваме рибата по познатия начин (вж. в хитринките). Слагаме я в тавичка и поливаме със смес от зехтина и лимона. Така я оставяме за около 24 ч. в хладилника, като гледаме на 4-5 часа да я обръщаме.
На следващия ден вадим и режем на парчета. Овалваме в царевичното брашно, размесено с малко сол и редим в намазнена тавичка. Печем на силна фурна, докато рибата добие златист цвят. Ако фурната ви не пече равномерно, може да обърнете веднъж.
Сервираме в плато върху няколко листа зелена салата и резенчета лимон.
Така приготвената рибка хем има вкус на пържена, хем избягвам стоенето до тигана, пръскането и умирисването.

Няма коментари:

Публикуване на коментар