петък, 17 декември 2010 г.

Зимна слата от ряпа, моркови и хрян

Още една зимна салата. Цялата дандания е за не повече от 15 минути.

Продукти
  • 700-800 гр. бяла ряпа;
  • 5-6-7 моркова;
  • 2 ч.л. настърган хрян
  • сока на 1 лимон;
  • зехтин и сол на вкус
Обелваме ряпата с картофобелачка и в гевгир я настъргваме на едро ренде. Слагаме 1-2 ч.л. сол, объркваме и оставяме настрани. Белим и в салатената купа настъргваме на най-ситно ренде морковите. Ако сме си приготвили хрян в бурканчета, добавяме 2 ч.л. ако не - настъргваме.
През това време ряпата вече е започнала да си пуска сока. Допълнително я изстискваме с ръка и добавям в купата. Важното в случая е, че колкото по-добре се изстиска, толкова по-малко ще бъдат в последствие "лошите работи, които в хубави хора не седят" :-)  Ако е необходимо добавяме още малко сол, поливаме с лимоновия сок, добавяме зехтин, объркваме, сервираме.
Понеже хряна люти на очите доста повече от лук, винаги го стържа на печката под аспиратора с включен на най-силна степен вентилатор. Така (и с лука) никога не плача.  

Няма коментари:

Публикуване на коментар