Необходими продукти | ||
За подложката | За пандишпановия блат | За плънка и декорация |
100 г. масло; 50 г. пудра захар; 1 пак. ванилова захар; сол; лимонова есенция; 150 г. брашно; | 6 яйца 120 г. захар; 5 с.л. вряла вода; 120 г. захар; 8 г. ванилова захар; сол; 80 г. брашно; 75 г. нишесте; 10 г. какао; | 1 с.л. нишесте; 3 с.л. вишновка; 3 с.л. сладко от череши/вишни; 6 плочки желатин; 800 г. сметана; 2 пак. ванилова захар; 5 с.л. вишновка; 16 коктейлни череши; 50 г. натурален черен шоколад; 1 буркан компот от череши/вишни; |
Приготовление на блата за подложка
Този тънък блат е подходящ за всякакви по-сочни торти и служи за дъно, тъй като не поема много от влагата и не омеква.
Студеното масло, пудрата захар, ваниловата захар, една щипка сол и няколко капки от лимонено-маслената есенция се разбиват добре. Чак след това, продължавайки да бъркаме с миксера, добавяме брашното. Когато всичко стане на равномерни трохи, бързо ги смачкваме с ръце на топка и оставяме в хладилника за минимум 1/2 час. Застиламе дъното на тортената форма с бак папир и разстиламе тестото. Надупчваме с вилица и печем до златисто петнадесетина минути на 180°. Още докато блата е горещ го вадим от формата, махаме хартията и охлаждаме в/у решетка, за да изпръхне. След като изстине можем спокойно да го съхраним няколко дни в хладилника увит в алуминиево фолио.
Приготовление на пандишпановия блат
С миксер разбиваме жълтъците на яйцата с 120 г. захар, ваниловата захар, щипка сол и врялата вода до побеляване. Оставяме настрани и започваме да разбиваме белтъците на сняг, като ръсим по малко от останалата захар. Добавяме го при жълтъците. Добавяме пресятото брашно, нишестето и какаото и разбъркваме кратко и енергично. Полученото тесто изсипваме в тортената форма покрита с бак папир. Печем 45-50 мин. на предварително загрята на 175° фурна. Готовия блат отделяме с нож от формата и охлаждаме в/у решетка. Като изстине можем да го съхраним за ден-два в хладилника увит в алуминиево фолио.Приготовление на тортата
За да ни е по-лесно от предишния ден сме си приготвили блатовете.
За кратко възвираме буркана с черешите заедно със сока. Добавяме 1 равна с.л. нишесте, размита с 3 с.л. вишновка и бъркаме 2-3 минути докато се сгъсти. Махаме от котлона и оставяме да изстине.
Намазваме блата за подложката със сладкото от вишни. Другия блат разрязваме на две. Слагаме едната половина върху подложката и поливаме с 3 с.л. вишновка.
Разпределяме в средата изстиналия сгъстен компот, като оставяме малък бордюр. Разтваряме желатина. Разбиваме сметаната с ваниловата захар. Взимаме малко от нея и разбъркваме с желатина. Добавяме обратно в останалата сметана. Със шприц правим плътен бърдюр около черешите.
Слагаме и другата половина на блата. Поливаме с 2 с.л. вишновка. Намазваме изцяло тортата със сметана и украсяваме с коктейлните череши и настърган шоколад.
Няма коментари:
Публикуване на коментар