четвъртък, 2 декември 2010 г.

Студентски кифлички

Онзи ден й разправях на дъщеря ми за този блог, тя влезна да го види. Тогава на първо място стоеше Никулденския Шаран и първата й рекация беше: "Абе, мамо, това хич не е лесна рецепта. Дай нещо по като за студенти". А същата вечер едни приятели, с които не се бяхме виждали отдавна ни звъннаха, че ще минат за вечеря. Имах идея и продукти за основното, но за десерт в къщи нямаше нищо. За това минах през магазина и купих едно хилядолистно тесто. Приготвянето на кифличките е толкова фасулска работа, че за това съм си ги нарекла "студентски".

Продукти:
1 кора хилядолистно тесто;
1 блокче шоколад

Кората се разстила и се реже надлъжно на две. Всяко парче се нарязва на няколко по-остри триъгълника. Средата на основата на всеки триъгълник се клъцва към 3-4 см. Над клъцнатото се поставя малко от шоколада и се завива. В тава се постила бак папир (backpapier). Може и без нея, но ако при печенето нещо от сладкото се разлее, то веднага карамелизира в/у тавата и после се измива много, ама много трудно. Кифличките се подрежат в тавата и се печат докато придобият приятен за окото цвят.
За пълнеж на кифличките става почти всичко и то не само сладко. Могат да се направят и солени.

Няма коментари:

Публикуване на коментар