неделя, 5 декември 2010 г.

Шкембе Чорба

Вчера, два дни преди Никулден, нашия риболовен клуб по традиция си направи парти по случай празника. Вкусотиите на масата бяха много, включително и няколко от рибните ни консерви, ракията и виното се лееха, уредбата дънеше любимата ни рокаджийска музика, настроението беше прекрасно - въобще всичко беше на 6. Което естествено предположи тежка махмурлийска сутрин. И понеже това с Надето ни беше кристално ясно, още от предишния ден си направихме трезве чорбата.

Продукти

  • 1.5 кг. шкембе;
  • 1 л. прясно мляко;
  • 1/4 пак. масло;
  • 1 с.л. червен пипер;
  • сол на вкус

Шкембето се слага с подсолена вода, колкото да го покрие, в тенджера под налягане и се вари около 40-60 мин. След като изстине се нарязва на хапки. В тиган се загрява маслото и за кратко се запържва червения пипер. Угасява се с прясното мляко. Когато, аха, аха да кипне се изсипва в тенджерата. Разбърква се за кратко и отново се възварява без капак.
По нататък всеки знае: кълцан чесън с оцет, лют червен пипер, люти чушки, черен пипер... И една малка ракия, за да избие клина :-)

Няма коментари:

Публикуване на коментар