До преди две години от офиса до дома по път имахме два изглеждащи доста чисти китайски ресторанта и най-вече с читава кухня. Поне веднъж седмично спирахме да хапнем или да си вземе за в къщи. Налегна ги кризата обаче и затвориха. Така че започнах отново от време на време да готвя китайско. И понеже без ориз не може правя винаги първо него.
Продукти
Ориза се измива в 2,3 студени води, залива се с водата и се слага в микровълновата фурна да се свари. Това се прави обикновено предварително, за да може когато започнем да готвим китайското, той вече да е изстинал.
Яйцето се разбива и се изпържва на омлет в силно загрят тиган. оставя се настрани да изстине. През това време зеленчуците се нарязват на фини лентички. Изстиналото яйце също се нарязва на ивички. В уок се загрява малко мазнина и се добавя чесъна, след това морковите. Бъркат се около 1 минута, след, което се изсипва ориза, при непрекъснато бъркане се добавят и останалите зеленчуци и яйцето. Щом ориза започне да става пръхкав - ястието е готово. Поръсваме с натриев глутамат и сол на вкус. Разбъркваме още 2-3 пъти и сервираме.
Естествено винаги успоредно с ориза приготвям и някакво месо по китайски - свинско със зеленчуци, пиле в сладко-кисел сос....
Продукти
- 1 ч. ч. ориз;
- 2 ч. ч. вода;
- 1 яйце;
- 1 скилидка чесън;
- 1/2 червена чушка;
- 1/2 зелена чушка;
- 1/2 морков
- По желание шепа синто нарязано зеле;
- сол на вкус
- натриев глутамат

Яйцето се разбива и се изпържва на омлет в силно загрят тиган. оставя се настрани да изстине. През това време зеленчуците се нарязват на фини лентички. Изстиналото яйце също се нарязва на ивички. В уок се загрява малко мазнина и се добавя чесъна, след това морковите. Бъркат се около 1 минута, след, което се изсипва ориза, при непрекъснато бъркане се добавят и останалите зеленчуци и яйцето. Щом ориза започне да става пръхкав - ястието е готово. Поръсваме с натриев глутамат и сол на вкус. Разбъркваме още 2-3 пъти и сервираме.
Естествено винаги успоредно с ориза приготвям и някакво месо по китайски - свинско със зеленчуци, пиле в сладко-кисел сос....
Коментари
Публикуване на коментар