събота, 20 ноември 2010 г.

Най-прост ориз за гарнитура

Това е една съвсем проста рецепта за приготвяне на ориз. Може да се приготви и от съвсем вързан и с двете ръце ерген. Единственото най-необходимо условие е наличието на микровълнова фурна.

Продукти:
  • бял ориз;
  • масло;
  • сол на вкус.
Ориза се измива хубаво, за да му падне скорбиалата и се изсипва се в подходяща купа. Налива му се вода - горе долу пръст и половина над него.
Слага се в микровълновата и се вари на програма за варене на ориз - нашата поне има такава. Ако няма - на 1000W като на чаша ориз се смятат по 15 минути. В този случай от време на време се изважда и разбърква, за да се установи дали е готов. Към края на процеса се посолява, слага му се една бучица масло и пак се обърква. Приготвен по този начин ориза никога не се слепва и зрънцата се делят.
Подходящ е за гарнитура към гулаш, винен кебап, въобще всякакви месни ястия със сос.
А, ако желаете да направите малко по-китайски вкус, можете да пробвате и рецептата ми за "Ориз със зеленчуци".
Да ви е сладко и ако има нещо неясно питайте!