неделя, 19 декември 2010 г.

Глиган с бейби морковчета и сладко от боровинки

Имам си любим вуйчо, който живее в Балкана и е страстен авджия. Много се радвам, когато слуката му е била по-голяма и задели някоя мръвчица и за нас - месоядните. Така преди около две три седмици във фризера ми се материализираха 2 пакетчета грижливо нарязани и изчистени от всякакви жилки месце от глиган, придружени с всички инструкции за предварителната подготовка на месото. За тези неща имам стахотно доверие на вуйчо ми, защото той освен всичко останало е и голям мераклия и всичко, което прави, трябва да е изпипано както си трябва. Не издържахме дълго време на изкушението и вчера го сготвих по любимия ми начин.

Продукти:
  • 1 кг. месо от дивеч;
  • 4 с. л. силен алкохол (аз ползвам домашна ракия);
  • 3-4 зърна бахар;
  • 1 дафинов лист;
  • 7-8 зърна черен пипер;
  • 2 големи глави лук;
  • парченце масло;
  • 1 пакет замразени бейби морковчета (1/2 кг.);
  • 2 с.л. сладко от боровинки;
  • 1 кофичка заквасена сметана (200 гр.);
  • сол на вкус.
Приготовление:
В нашия случай прасето било мъжко и според инструкциите, месото от мъжкия глиган  трябвало да се извари два пъти по 15 минути със по 2 супени лъжици силен алкохол. Слагаме месото в студена вода с алкохола, завира, чакаме 15 минути, изливаме водата, наливаме нова студена вода и 2 лъжици ракийка и пак така. След това измиваме местото, да няма полепнала пяна по него и го прехвърляме в тенджерата под налягане с малко вода - колкото да го покрие, добавяме бахара, черния пипер, дафиновия лист и сол на вкус варим още около 35-40 минути.
Това беше предварителната подготовка. Същинското ядене става много бързо:
Нарязваме лука  и започваме да го задушаваме с маслото, като добавяме по малко от бульона, в който сме варили месото. Като започне да поомеква, слагаме пакета с бейби морковчета - те увират значително по-бързо от лука. От време навреме разбъркваме и следим да не загори, ако е необходимо добавяме още малко от бульона - така докато не омекнат съвсем зеленчуците. Сега добавяме и месото и започваме да бъркаме. Щом започне да остава само на мазнина - слагаме сметаната. Разбъркваме още веднъж - и добавяме сладкото. Още веднъж разбъркваме и сервираме, поръсено с черен пипер.
Да ви е сладко и ако има нещо неясно - питайте!
П.С. Подобна е рецептата за "Диво прасе със сладко от портокали"

Няма коментари:

Публикуване на коментар