Имам си любим вуйчо, който живее в Балкана и е страстен авджия. Много се радвам, когато слуката му е била по-голяма и задели някоя мръвчица и за нас - месоядните. Така преди около две три седмици във фризера ми се материализираха 2 пакетчета грижливо нарязани и изчистени от всякакви жилки месце от глиган, придружени с всички инструкции за предварителната подготовка на месото. За тези неща имам стахотно доверие на вуйчо ми, защото той освен всичко останало е и голям мераклия и всичко, което прави, трябва да е изпипано както си трябва. Не издържахме дълго време на изкушението и вчера го сготвих по любимия ми начин.
Продукти:
В нашия случай прасето било мъжко и според инструкциите, месото от мъжкия глиган трябвало да се извари два пъти по 15 минути със по 2 супени лъжици силен алкохол. Слагаме месото в студена вода с алкохола, завира, чакаме 15 минути, изливаме водата, наливаме нова студена вода и 2 лъжици ракийка и пак така. След това измиваме местото, да няма полепнала пяна по него и го прехвърляме в тенджерата под налягане с малко вода - колкото да го покрие, добавяме бахара, черния пипер, дафиновия лист и сол на вкус варим още около 35-40 минути.
Това беше предварителната подготовка. Същинското ядене става много бързо:
Нарязваме лука и започваме да го задушаваме с маслото, като добавяме по малко от бульона, в който сме варили месото. Като започне да поомеква, слагаме пакета с бейби морковчета - те увират значително по-бързо от лука. От време навреме разбъркваме и следим да не загори, ако е необходимо добавяме още малко от бульона - така докато не омекнат съвсем зеленчуците. Сега добавяме и месото и започваме да бъркаме. Щом започне да остава само на мазнина - слагаме сметаната. Разбъркваме още веднъж - и добавяме сладкото. Още веднъж разбъркваме и сервираме, поръсено с черен пипер.
Да ви е сладко и ако има нещо неясно - питайте!
П.С. Подобна е рецептата за "Диво прасе със сладко от портокали"
Продукти:
- 1 кг. месо от дивеч;
- 4 с. л. силен алкохол (аз ползвам домашна ракия);
- 3-4 зърна бахар;
- 1 дафинов лист;
- 7-8 зърна черен пипер;
- 2 големи глави лук;
- парченце масло;
- 1 пакет замразени бейби морковчета (1/2 кг.);
- 2 с.л. сладко от боровинки;
- 1 кофичка заквасена сметана (200 гр.);
- сол на вкус.
В нашия случай прасето било мъжко и според инструкциите, месото от мъжкия глиган трябвало да се извари два пъти по 15 минути със по 2 супени лъжици силен алкохол. Слагаме месото в студена вода с алкохола, завира, чакаме 15 минути, изливаме водата, наливаме нова студена вода и 2 лъжици ракийка и пак така. След това измиваме местото, да няма полепнала пяна по него и го прехвърляме в тенджерата под налягане с малко вода - колкото да го покрие, добавяме бахара, черния пипер, дафиновия лист и сол на вкус варим още около 35-40 минути.
Това беше предварителната подготовка. Същинското ядене става много бързо:
Нарязваме лука и започваме да го задушаваме с маслото, като добавяме по малко от бульона, в който сме варили месото. Като започне да поомеква, слагаме пакета с бейби морковчета - те увират значително по-бързо от лука. От време навреме разбъркваме и следим да не загори, ако е необходимо добавяме още малко от бульона - така докато не омекнат съвсем зеленчуците. Сега добавяме и месото и започваме да бъркаме. Щом започне да остава само на мазнина - слагаме сметаната. Разбъркваме още веднъж - и добавяме сладкото. Още веднъж разбъркваме и сервираме, поръсено с черен пипер.
Да ви е сладко и ако има нещо неясно - питайте!
П.С. Подобна е рецептата за "Диво прасе със сладко от портокали"
Няма коментари:
Публикуване на коментар