петък, 11 януари 2013 г.

Диво прасе със сладко от портокали

Миналата есен в любимата ни таверна в Ставрос се заговорихме със собственика Йорго за различни манджи. Основно за такива с риба и морски дарове. Но между другото той спомена, че по Света Гора се въдят бая прасета и монасите хич не ги било срам да си думкат по някое от време на време. Бая смях падна, когато си представихме монах в камуфлажно расо застанал на пусия. Но важното беше, че го готвели с портокали. Тази идея ми допадна и ето, че преди седмица любимия ми вуйчо пак беше имал слука в лова и ни изпрати едно парче глиганско. Реших, че идеята е добре узряла и се пробвах.
Продукти:
Към 1 кг. месо от дивеч, в случая диво прасе;
10-15 зърна зелен пипер;
1 бахар;
1 дафинов лист;
2 с.л. водка или гроздова;
сол на вкус.
За соса: 1 глава лук; 1 с.л.. масло; 250 м.л. заквасена сметана; 2 с.л. сладко от портокали; 1 щипка канела и 1-2 карамфилчета
Приготовление:
Измих месото много добре от кръвта. Сложих в тенджерата под налягане заедно с дафиновия лист, черния пипер, малко сол и алкохола. Добавих и вода, така че течността да достигне до 2/3 от месото. Затворих тенджерата, сложих я на силен огън, след като започна да шущи намалих котлона наполовина и оставих да се задушава за около 3 часа.
В тиган разтопих маслото, добавих съвсем малко олио. Запържих за кратко дребно накълцания лук, добавих сметаната и бульона от месото, като махнах дафиновия лист, но оставих всичките зърна пипер и бахара, поръсих с канелата и карамфилчетата. Когато сместа започна да се сгъстява добавих сладкото от портокали и обърках за кратко колкото плодовете леко да се разкъсат . В плато подредих нарязаното на филийки месо и залях със соса. А за да си топим, бях опекла пресен хляб.
Да ви е сладко и ако има нещо неясно питайте!
П.С. Подбна е и тази рецепта за "Диво прасе с бейби морковчета и сладко от боровинки"

Няма коментари:

Публикуване на коментар