За блата:
- 1 ч.ч прясно мляко;
- 200 г. захар;
- 4 с.л. какао;
- 70 г масло;
- 3 белтъка;
- 1 ч.ч. брашно;
- 1 ч.л. бакпулвер;
- 1 ч.ч. едро смлени орехи.
- 3 жълтъка;
- 100 г. захар;
- 5-6 с.л. вода;
- 1 ванилия;
- 125 масло.
- 200 г сметана;
- крокан за поръсване.
Слагаме в касерола 100 г от захарта и какаото и ги объркваме да се стрият всички бучици от какаото. Добавяме маслото, млякото и загряваме до разтопяването на всички продукти. Гледаме да не завира, ако е необходимо махаме от котлона, бъркаме и пак загряваме. От тази смес отделяме 1 кафена чашка настрана, която ще ползваме при довършването на тортата. В останалата смес добавяме орехите и разбъркваме. Оставяме да изстива.
В отделна купа разбиваме белтъците на сняг. Като побелееят, започваме да ръсим по малко останалите 100 г. захар. Така белтъчната пяна става по-плътна. Махаме миксера и внимателно с лъжица започваме да вгъваме пресятото брашно с бакпулвера. Добавяме вече изстиналата шоколадово орехова смес. Изсипваме в тортена форма, застлана с бакпапир и печем във умерена фурна ок. 30 мин.
Приготвяне на крема.:
От захарта и водата сваряваме захарен сироп. Гъстотата му определям като при разбъркване и вдигане на лъжицата, започне да остава накрая капка, която, а-а да падне, ама си остава на лъжицата. Още горещ захарния сироп започваме да добавяме при жълтъците, бъркайки непрекъснато с лъжица. Накрая изсипваме ванилията. Оставяме да изстине. През това време започваме да разбиваме маслото с миксер до побеляване. Вече изстиналия жълтъчено-захарен сироп се добавя на капки при непрекъснато бъркане в маслото. Много е важно това да става бавно, за да не се пресече маслото.
Изпечения и изстинал блат разрязваме на две. Поставяме едната част в тортена чиния и по желание може да поръсим с няколко капки ром. Намазваме с масления крем и поставяме отгоре другата част.
Изсипваме отделения шоколад и го разнасяме равномерно. Изчакваме малко - той много бързо се абсорбира от блата и остава само лека глазура.
Украсяваме с разбита сметана и крокан.
Няма коментари:
Публикуване на коментар