събота, 8 януари 2011 г.

Крокан

Това е една от любимите ми добавки към кремове, торти и други вкуснотийки. Комбинацията от  масло, ядки и горена захар, придават невероятен вкус на сладкишите.

Продукти:
  • 200 г. захар;
  • 50 г. вода;
  • 30 г. масло;
  • 1 ч.ч. едро смлени или начукани ядки.
Приготовление:
Захарта, водата и маслото се слагат в съд на котлона. Бърка се непрекъснато, за да може карамелизирането на захарта да става равномерно. Щом достигнем желания цвят на старо злато, добавяме ядките и разбъркваме. Отавяме настрана да изстине.
След това, обръщаме съда, чукваме дъното му и всичко това, благодарение на маслото се отлепва много лесно. Необходимо е да го начупим на няколко парчета, които да могат да се натрошат с помощта на чук, блендер или каквото желаете. Аз практикувам следния метод. Слагам парчетата в найлонов плик и върху здрава повърхност ги начуквам с чука за пържоли. След това прехвърлям счукания крокан в здраво пликче - това вече е наранено, и го съхранявам в хладилника. По този начин имам винаги под ръка крокан, когато ми потрябва.

Няма коментари:

Публикуване на коментар