неделя, 16 декември 2012 г.

Филе от Сьомга "Едно, Две"

Както вече писах за Никулден се отказахме от шарана, защото въобще нямаше да стане като нашия. Купихме си едно голямо парче сьомга и си направихме от любимите ни Пеперуди. Обаче тогава пропуснах да споделя, че напазарувахме една мъничка - към кило и деветстотин. От нея реших да направя още едно любимо и безкрайно "традиционно" българско мезе:
Филета от Сьомга "Едно, Две"
Необходими са ни много пресни филета от сьомга, морска сол, захар, копър.
Филетирах рибата и замразих главата, гръбнака и коремчетата за супа.
А филетата се слагат на домакинска хартия, всяко се поръсва с 1 с.л. морска сол, 1 ч.л. захар, налагат се с копър и възможно най-плътно се увиват в хартията. Може дори да се стегнат със скоч. Слагат се в хладилника за едно денонощие с кожата нагоре.
На следващия ден се обръщат с кожата надолу и седят така 2 денонощия. Готови са за консумация. За това и името на рецептата е "Едно, Две". Сервирате наръсени с копър тънки резанчета поляти с лимонов сок.

Да ви е сладко с малка водка или друго...!
Това е оригинална финландска рецепта. Научила съм я на рибния пазар в Хелзинки при едно наше пътуване. Там, когато си купуваш сьомга, продавача пита как искате да я подготви. И като му кажете "Едно, Две", той я овкусява, запечатва и надписва пакета с "1" от към станата на кожата и с "2" от другата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар