неделя, 20 февруари 2011 г.

Паламуд по гръцки


Паламида в хладилна кутия
Преди няколко седмици ходихме за един дълъг уикенд на Халкидики и покрай другите удоволствия направихме и един много успешен риболов. За съжаление голямата туна, за която бяхме тръгнали не се улови, но за сметка на това дръпнахме десетина парчета "паламида" - местния паламуд, който като вкусови качества няма почти нищо общо с черноморския.
Вчера размразих последните три риби и ги сготвих по следния начин.
Продукти:
  • 2-3 паламуда;
  • 3-4 глави воден лук;
  • 3-4 обелени скилидки чесън;
  • 3-4 моркова;
  • 1 лимон;
  • 1 шепа черни маслини;
  • 1 с.л. сушен босилек, може и пресен разбира се;
  • черен пипер на зърна;
  • много домати - във какъвто вид имате;
  • зехтин и сол на вкус.
Рецепта за паламуд
Приготовление:
Рибата (както винаги от предния ден в хладилника, овкусена със сол, черен пипер и сока на 1 лимон) нарязана на парчета, поставих в тава за печене с малко зехтин. Покрива се с нарязаните на жулиени моркови, лука на полумесеци и нарязания на едро чесън. Добавя се един цял лимон на парченца. Поръсва се със черния пипер на зърна, маслините и се  залива обилно с домати. Аз сложих  1 литър домашно приготвени смлени и 2 с.л. размито в малко вода доматено пюре. Отгоре още един шус зехтинец и тавата се покрива с фолио, за да може преди да изври течността всички подукти да поемат невероятния средиземноморски аромат. Това ястие трябва да се пече по-продължително време на не много силна фурна. След около час, махнах фолиото. Наложи се няколко пъти да разбъркам ястието, за да се запече по-равномерно и да се редуцира течността. Вечерта всички си припомнихме приятните вечери край брега на Егейско море.