Продукти:
- 1 пакет спагети;
- 500-700 гр, кайма;
- 2 скилидки чесън;
- 3-4 с.л. доматено пюре;
- 1 морков;
- 1 малка глава лук;
- 50 гр. масло;
- 1-2 с.л. зехтин;
- стрък босилек;
- 1/2 ч. бяло вино;
- сол и черен пипер на вкус
В подходяща по големина тенджера наливаме вода, слагаме 1-2 лъжички сол и я възвираме. Слагаме спагетите и гледаме от опаковката колко време се варят. Аз лично варя винаги 1-2 минути по-малко. Самото спагето трябва да остане леко жилаво и в никакъв случай кашкаво. След като преценим, че са готови изсипваме в гевгир и измиваме обилно със студена вода. Връщаме тенджерата на огъня и на дъното й слагаме маслото. След като се разтопи изсипваме спагетите и енергично разбъркваме с дървена шпатула като внимаваме да не ги накъсаме. Махаме от огъня и похлупваме, за да стоят топли.
Докато спагетите се варят, започваме да действаме със соса. В тефлоновия тиган слагаме малко зехтин и запържваме обелените и нарязани на две на три скилидки чесън. Преди да започнат да загарят ги махаме и слагаме нарязаните на ситно моркови и лук. Задушаваме за кратко под похлупак. Гасим с виното и добавяме каймата. Бъркаме постоянно при средна температура на котлона. Каймата не трябва да става на "буци" и ако е нужно добавяме малко вода. Добавяме доматеното пюре, пак разбъркваме, похлупваме и оставяме на слаб огън да се души докато остане само на мазнина. Махаме от огъня и поръсваме със ситно нарязания босилек.
Най-обичаме заедно с доматеното пюре да добавим предварително накиснати сушени манатарки или сърнели.
Сервираме спагетите с настърган кашкавал, или още по-добре пармезан.
Няма коментари:
Публикуване на коментар