неделя, 20 февруари 2011 г.

Свинско със зеленчуци

Като вкарах рецептата за ориза по китайски да взема да дам и рецептата за едно основно ястие към него. Хубавото на китайската кухня е, че всичко става много бързо, лесно и като се приготви както трябва е винаги вкусна.
  • 300-400 г. крехко свинско месо (напр. плещка);
  • 2-3 с.л. водка или бял ром;
  • 2 с.л. светъл соев сос;
  • няколко зърна анасон;
  • щипка канела;
  • 1/2 ч.л. смлян сух джинджифил (или резенче пресен);
  • 1 с.л. захар;
  • 1 зелена чушка;
  • 1 червена чушка;
  • 1/2 тиквичка;
  • бялата част на 1 праз лук (ако нямате заменете с 1 глава кромид);
  • 2-3 с.л. кетчуп;
  • 1 с.л. нишесте, разтворена в кафена чашка вода;
  • олио за пържене.
Нарязваме месото на ивички и  и го мариноваме с алкохола, соевия сос и подправките. Оставяме настрана. Нарязваме зеленчуците и слагаме всеки от тях в отделна чинийка. Не уточнявам как трябва да се нарежат, защото всеки си има някакви предпочитания - аз режа морковите през средата и после косо на тънки около 2-3 мм. парчета, праза - пак косо без да е разполовен и т.н. за да могат да се усещат, в същото време , поради краткото време на приготвяне, да не останат съвсем сурови. По този начин сме готови да приготвим ястието за 5-6 минути непосредствено преди сервирането.
Слагаме на котлона дълбок тиган с малко олио на дъното и захарта. Щом започне да се карамелизира, изсипваме месото и бъркаме, добавяме зеленчуците последователно според твърдостта им, като разбъркваме непрекъснато. Накрая добавяме кетчупа, разбъркваме и изсипваме нишестето. Още 1-2 разбърквания и ястието е готово за сервиране.
Сервираме заедно с ориз със зеленчуци или най-простия бял, който правя за гарнитура и към други ястия.
Да ви е сладко и ако има неясноти питайте!

Няма коментари:

Публикуване на коментар