неделя, 20 февруари 2011 г.

Свински ребърца с картофи и моркови в гювеч

Онзи ден детето ми изпрати по пощата една вегетарианска рецепта за задушени моркови с мед. Заинтригувах се и естествено веднага разбрах, че на рецептата й липсва месото. И ето какво сътворих.
Продукти:
  • 1 кг. свински ребърца;
  • 1 кг моркови;
  • 3-4 големи картофа;
  • 1/2 средна по големина глава от целина;
  • 1 едра глава лук;
  • 2 лъжици мед; 
  • 2 с.л. ябълков оцет;
  • 1-2 стръка розмарин или 1с.л. сушен;
  • сол и черен пипер на вкус.
Приготовление: 
По оригиналната рецепта, морковите се поставят в тава, поръсват се със нарязания на тънки полумесеци лук, поръсват се с розмарина, малко сол. Лъжица и половина масло се стопява, заедно с меда, добавя се ябълковия оцет и с тази смес се заливат морковите. Пекат в умерена фурна около 20 минути. Стори ми се много вкусно, но... у нас без месце не става. В момента разполагах с едни чудесни свински ребърца, които ми се сториха много добра гарнитура към морковчетата.
Сложих на дъното на любимия ми гювеч малко олио, т.к. при наличието на месо - не върви масълцето, наредих овкусените със сол и черен пипер ребърца и ги залях с меда, разтворен в малко вода и ябълковия оцет. Поръсих със сушения розмарин, сложих капака и във фурната за около 1 ч.
През това време нарязах зеленчуците на едри парчета, лука на полумесеци, обърках всичко и при вече изпечените ребърца. Пообърках ги малко, за да се овкусят в чудесния сос от печенето на месото. Допекох още около 30 минути. Изядохме си пръстите.