Наскоро видях в кварталния супермаркет кокошки. Изглеждаха много добре - едни такива дебелички, кръглички и тутакси едната се озова в количката ми. В къщи я оставих в една тава да се размразява през нощта. На сутринта с учудване установих, че в тавата нямаше почти никаква вода, невероятно... Изчистих всички излишни кожи и тлъстини и я пъхнах в тенджерата под налягане с малко вода, 1 глава лук, 1 морков, лъжичка сол и няколко зърна черен пипер. Щом започна да шушти, намалих котлона и така около 1,5-2 часа за по-сигурно. Аз лично предпочитам месото да е добре сварено, за да може да се почисти добре от костите, а и после е много по-лесно и бързо да забъркаш нещо за вечеря в следващите 2-3 дена. Кокошчицата има доста месце за разлика от пилетата, а и е много по-вкусна. Спокойно се готвят 4 манджички от нея - хубава супа, ароматна каша с гъби, с ориз, със зеле... и каквото си поискате и обичате. Аз сготвих любимото ястие на дъщеря ми - кокошка със сини сливи и направих страхотни сърмички с част от бялото месо. Разбира се имаше месце и за една хубава супа и за любимата ми каша с гъби (сигурно на някой му звучи ужасно, обаче е страшно вкусна).
Ето рецептата за сърмичките - опитайте, стават невероятно вкусни:
Продукти:
В тиган разтапям леко маслото, махам от огъня, накъсвам на малки парченца месото и добавям ситно нарязания праз, настъргания морков и всички останали подправки. Оставям сместа за 1-2 часа в хладилник, за да се смесят ароматите. После завивам сърмички със зелевите листа, които предварително съм си отделила. Може да се варят на тих огън, затиснати с чиния, или направо в тавичка във фурната, покрити наполовина със зелев сок или ако е прекалено солен с вода.
Да ви е сладко и ако има нещо неясно, питайте!
Ето рецептата за сърмичките - опитайте, стават невероятно вкусни:
Продукти:
- бяло месо от кокошка, може и от пиле;
- 1 к.ч. елда (гречка), може и ориз;
- 1 стрък праз, може да го замените с голяма глава лук;
- 1 морков;
- 1 с.л. масло, може да го замените с олио;
- 1 с.л. стрита чубрица;
- черен пипер;
- червен пипер;
- сол на вкус;
- листа от кисело зеле;
В тиган разтапям леко маслото, махам от огъня, накъсвам на малки парченца месото и добавям ситно нарязания праз, настъргания морков и всички останали подправки. Оставям сместа за 1-2 часа в хладилник, за да се смесят ароматите. После завивам сърмички със зелевите листа, които предварително съм си отделила. Може да се варят на тих огън, затиснати с чиния, или направо в тавичка във фурната, покрити наполовина със зелев сок или ако е прекалено солен с вода.
Да ви е сладко и ако има нещо неясно, питайте!
Няма коментари:
Публикуване на коментар