вторник, 1 януари 2013 г.

Нашата Капама

Това е ястието, което когато сме си в къщи винаги присъства на трапезата ни за Нова Година. Много често го правим и когато ще посрещаме Новата и у приятели. Просто е, лесно се приготвя и е с мноооого месо!

Имаше един виц:
Въпрос във форума на мамите: "Мога ли в купата с черния хайвер да добавя розички от качествено масло?" и първия коментар отдолу: "Чумата да те тръшне дано!"
Така че, моля не ни се сърдете, ако смятате, че сме прекалено разточителни. Капама правим веднъж годишно, споделяме я винаги с приятели и е нормално поне за Нова Година да се поглезим.

Необходими продукти за един гювеч:
  • 3-4 вратни пържоли;
  • 1-2 сурови суджука;
  • 1-2 сурови наденици;
  • 1 - 1.5 м. карначета;
  • 500 гр. свински гърди или ребърца;
  • 500 гр. пилешки гърди или цяло пиле(нце);
  • 500 гр. кайма;
  • Кисело зеле;
  • 1-2 с.л. ориз;
  • 1-2 с.л. настъргано червено цвекло;
  • 1 стрък праз;
  • Подправки - червен пипер, черен пипер, червен "черен" пипер, бахар.
Приготовление:
Докато се занимавам със сърмите (тези дни отделно ще пусна рецептата) връчвам на Крис да подготви месото.
А подготовката е изпържване четири за пет в грил тигана (без мазнина). Започва с карначетата.
скара карначета

После с пържолите и гърдичките
скара пържоли и свински ребърца

Докато пържите наденицата и суджука внимавате да не започнат да "цвъркат" от сосчето си, защото целта е после да си го пуснат в гювеча.
Когато Крис свърши да грилва, в същия тиган с мазнината, която си е пуснало месото, слагам да се прави "подложката" - нарязания праз, цвеклото и 1 с.л. ориз. Бъркам докато стане готово.
задушаване на праза с цвекло и малко ориз

А е готово когато ориза се оцъкли. Изсипвам на дъното на гювеча и омесвам с една две шепи нарязано кисело зеле. Поръсвам с 10-15 зърна червен "черен" пипер.
подложка от кисело зеле с праз, цвекло и ориз

Подреждам пържолите....

... пак покривам с шепа зеле. Слагам в средата пилешките гърди и любовно ги заобикалям с карначетата :-)

Познайте! Пак покривам с шепа от киселото зеле ;-) и поръсвам с 1 ч.л. смлян бахар. Подреждам свинските гърдички, наденицата и суджука....

... иии пак покривам с шепа зеле. Гювеча вече се е понапълнил, но все още има място за сърмите.

Накрая, както сигурно се досещате, пак покривам с нарязано кисело зеле. Поръсвам пак с десетина зърна червен "черен" пипер, 2 ч.л. червен пипер, 1 ч.л. смлян черен пипер. 
Готовата за печене капама

И понеже вече гювеча почти прелива го захлупвам и тикам във фурната. Печа около 3 часа на слаб огън.
Имаме си изпитана месарница, където и месото е месо, и каймата е кайма, и надениците и суджука касапина ги прави от месо... За това, ако капамата ми се стори суха, добавям малко олио. Сол не слагам, защото в киселото зеле, карначетата, наденицата и суджука си има достатъчно.
Да ви е сладко и Честита Новата 2013 година!

Няма коментари:

Публикуване на коментар