На тази рецепта ме научи един наш приятел ливанец. Става наистина страшно вкусно.
Продукти:
Няма нищо сложно, макар и по оригиналната рецепта да е малко трудоемко.
В дървено хаванче с дървено чукало започваме да мачкаме и пасираме опечените и обелени патладжани. Постепенно добавяме и тахана докато се получи хомогенна и гладка смес. Добавяме и ситно накълцания чесън, лимоновия сок, солта и зехтина. Пак разбъркваме добре. Изсипваме в купичка, правим с лъжикча малки улички, добавяме един шус зехтин, гарнираме подходящо и сервираме.
Продукти:
- 2 патладжана;
- 2 с.л. тахан от буркан;
- сока на 1 лимон;
- 1-2 с.л. зехтин,
- 2 скилидки чесън;
- сол на вкус
Няма нищо сложно, макар и по оригиналната рецепта да е малко трудоемко.
В дървено хаванче с дървено чукало започваме да мачкаме и пасираме опечените и обелени патладжани. Постепенно добавяме и тахана докато се получи хомогенна и гладка смес. Добавяме и ситно накълцания чесън, лимоновия сок, солта и зехтина. Пак разбъркваме добре. Изсипваме в купичка, правим с лъжикча малки улички, добавяме един шус зехтин, гарнираме подходящо и сервираме.
Когато въпросния наш приятел ни е на гости му връчвам хаванчето да се занимава. Иначе си ползвам миксер или пасатор. :-)
Ако имате на разположение зърна от нар, поръсвате готовото кьополу с тях, а вкусовата комбинация става убийствена.
Всяка есен си изпичам поне 20-30 патладжана и обелени в пличкета ги съхранявам замразени. Вадя колкото ми трябва и ни стигат до началото на лятото
Едно страхотно мезе за арак. Да ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар