понеделник, 31 декември 2012 г.

Туршия с люти чушлета, моркови и карфиол

Тази туршия си е чисто моя измислица още от ергенските ми години. Идеята ми беше, че щом зелето се претаква, за да "вкисне" правилно, то по този начин и туршия би трябвало да стане. Само че къде ти да търся каче или бидон, къде ти да се занимавам с претакане... От друга страна идеята за консервиране с лекарство (аспирин) винаги ми се е струвала твърде ненормална. И реших - ще направя нещо средно!

Необходими продукти:
  • люти чушлета (от тумбестите, зелените);
  • моркови;
  • карфиол;
  • сол, захар, оцет.
Приготовление:
Люта туршия
Ако чушлетата са с дълги дръжки ги отрязвам с ножичка или остро ножче. С ножа цепвам от върха почти до основата на дръжката, може и на кръст.
Морковите беля и нарязвам на колелца, а измития карфиол накъсвам на сравнително дребно.
Пълня добре в буркани по 1/3 чушлета, 1/3 моркови и 1/3 карфиол. Добавям 1 с.л. сол и 1/2 с.л. захар. Наливам оцет, който да достигне до края на извивката на дъното на буркана - някъде към 100-тина мл. Накрая пълня догоре с топла вода и здраво завинтвам капачките, за да се вакуумират и поставям буркана с дъното нагоре.
Внимавайте водата да не е прекалено топла, защото зеленчука ще се разкашка, но също така гледайте и да не е студена, защото няма да стане вакуум и туршията ще отиде бадева. Като си топнете пръста в съда, в който топлите водата да усетите топлината, но да не ви пари!
Бурканите подреждам в щайга и свалям в мазето. След една седмица започвам всеки ден да ги "шейквам" ;-) , демек разклащам. Обръщам ги да седят един ден с капачката нагоре, един ден с дъното нагоре. След две седмици са готови за консумация и са прекрасно мезе за: фасул с пушени ребра, фасул с шкембе, фасул без пушени ребра и без шкембе, леща с карначета, леща без карначета, шкембе чорба, и т.н. и т.н.
Имайте предвид, че чушлетата си пускат лютивото навсякъде и до сега винаги карфиола и морковите ми стават по-люти от самите чушлета. И, разбира се, всеки може да си прецени на  колко люто носи и да сложи повече или по-малко чушлета.

1 коментар:

  1. Честита Нова година!!! Нека 2013 влезе в домовете ни със здраве, радост и любов! Нека я посрещнем с усмивка, да я изживеем с любов и да я изпратим с успехи! За много години!

    ОтговорИзтриване