петък, 14 декември 2012 г.

Лангусти по гръцки

Вчера гледах снимките от това лято и се сетих, че исках още тогава да публикувам тази рецепта. Като ни сервираха ястието бях леко скептична, но се оказа много добра. После в къщи си я правихме веднъж, дваж.
Продукти:

  • 800-1000 гр. лангусти;
  • 100-150 гр, козе (или овче) сирене;
  • 2-3 пресни домата;
  • 1-2 скилидки чесън;
  • 1 чаша бяло вино (100-150 мл.)
  • 1 ч.л. риган;
  • 1-2 с.л. зехтин;
  • сол и черен пипер на вкус.

Дебнете гръцките рибари, които се връщат рано сутрин по пристаните. След леко пазарене можете да вземете риба и по 4 Евро килото - яко ги е налегнала кризата. А ако имате късмет, обикновенно с рибата ви дават по няколко лангусти(чки) подарък. Понякога рибарите имат слука само с лангусти и тогава ги продават в зависимост от региона и слуката от 3 до 8 Евро килото. Качеството им също така много зависи от луната. Ако е новолуние, очаквайте да са само "кожа и кости", демек празни, но ако е пълнолуние и техния хитин е пълен с месо.
Приготовление: 
Та в приготвянето няма много сложнотии. В подходяща по големина тенджера кипвате подсолена вода и слагате лангустите да се варят. Когато придобият ярко червен цвят значи са готови (10-15 мин.).
През това време в тиган си правите доматения сос: загрявате зехтина, слагате на едро нарязания чесън, махате го малко преди да загори, гасите с предварително обелените домати, доливате виното, слагате и малко солчица. Оставяте соса да ври докато остане само на мазнина. Гасите котлона и поръсвате с ригана, малко прясно смлян черен пипер и натрошено сирене.
Лангустите поставяте в подходящо плато или чиния, заливате с все още топлия сос и сервирате.
Страхотно мезе за узо или бутилка изстудено бяло сухо вино. Да ви е сладко и наздраве.
Разбира се лангустите могат да бъдат успешно заместени от нашенски речни или езерни раци. А ако имате достъчно книги и тигрови скариди биха свъртшили чудесна работа :-)

Няма коментари:

Публикуване на коментар