Давам една рецепта "Две в едно" за постни сърми и пълнени чушки. Както винаги и тази Бъдни Вечер ги направих и както винаги станаха чудни.
Необходими продукти:
Нарязваме на ситно морковите и праза. Слагатме ги в тиган с малко мазнина и прибавяме ориза. Бъркаме докато ориза се "изцъкли". Добавяме подправките и сваляме от огъня. Накрая слагаме стафидите и сливите. Може да се посоли, ако нямаме зелев сок или ако зелето не е много солено.
Правим сърмички и пълним чушките, като ги редим в по-дълбока тавичка. Заливаме със зелев сок, ако е по-солен може да се разреди с вода. Течността трябва почти да ги покрие. Печем в умерена фурна, докато водата изври. Това са моите ароматни постни сърмички. Който не обича постни ястия - стават супер и с беконче. Първо се запържва бекона да си пусне мазнината и после се добавят другите продукти по гореописания начин.
Необходими продукти:
- 1 ч.ч. ориз;
- 2 моркова;
- 1 стрък праз;
- шепа стафиди;
- 5-6 сушени сини сливи, нарязани на парченца;
- 2-3 карамфилчета и 2 бахарчета - счукани в хаванче 1/2 к.л.
- по щипка канела и червен пипер;
- черен пипер на вкус;
- листа от кисело зале и/или сушени червени чушки;
- зелев сок.
Нарязваме на ситно морковите и праза. Слагатме ги в тиган с малко мазнина и прибавяме ориза. Бъркаме докато ориза се "изцъкли". Добавяме подправките и сваляме от огъня. Накрая слагаме стафидите и сливите. Може да се посоли, ако нямаме зелев сок или ако зелето не е много солено.
Правим сърмички и пълним чушките, като ги редим в по-дълбока тавичка. Заливаме със зелев сок, ако е по-солен може да се разреди с вода. Течността трябва почти да ги покрие. Печем в умерена фурна, докато водата изври. Това са моите ароматни постни сърмички. Който не обича постни ястия - стават супер и с беконче. Първо се запържва бекона да си пусне мазнината и после се добавят другите продукти по гореописания начин.
Наистина са чудни! Весело посрещане на Новата година!
ОтговорИзтриване10Х! :-) Весело и на вас!
Изтриване