сряда, 19 декември 2012 г.

Свинско гръбче в гювеч

Преди два дни докато пазрувах от кварталната месарница мернах едни цели прасенца, мънички, розови, с измити краченца... До тях видях и надпис "Котлети от прасенце сукалче". Видях и самите котлети и не издържах. Реших да направя една генерална репетиция за Коледа, че то хубаво рибата полезна, ама от Никулден до сега (почти) само на риба не се издържа.
Въпросните котлети бяха по-скоро гръбчето на прасенцето и като ги отворих у нас видях, че са и с бъбречета. Ммммм.
Натърках месцето с малко сол и черен пипер и в керамичния тиган без мазнина леко го запържих. Ето така:
После на едро нарязах 2 моркова и една глава лук и пак за кратко задуших в тигана само с пуснатата от пържолките мазнина (хич не беше много).
Накрая на дъното на гювеча наредих месцето, покрих със зеленчуците....
... и добавих 3 големи картофа нарязани на едро. Добавих малко вода, една чаша червено вино, още малко сол и черен пипер. После гювеча в средно силна фурна за около час и малко.

С наши приятели на вечеря си изядохме пръстите.
Да ви е сладко!

2 коментара:

  1. Е, такова нещо не съм срещала! Изглежда много вкусно! Честита Коледа! С пожелания за здраве, щастие, много топлина и уют! Весели празници!

    ОтговорИзтриване