събота, 25 декември 2010 г.

Шварцвалдкирш

Навремето по география ни учеха, че Дунав извирал от ПЛАНИНАТА Шварцвалд. Всъщност това е доста обширна хълмиста местност и няма нищо общо с планините. Самия Дунав извира от едно селце - Донауешинген, което е разположено в равнинна местност със сравнително ниска надморска височина  - около 700 м. На всичкото отгоре поточето наречено Дунав се влива в една доста по голяма река. Както и да е. Та от този регион излиза любимата ми, а не само и на мен, торта "Schwarzwaldkirsch". Вярно, рецептата не е от най-лесните, но вложените усилия абсолютно си заслужават.

Необходими продукти
За подложката
За пандишпановия блат
За плънка и декорация
100 г. масло;
50 г. пудра захар;
1 пак. ванилова захар;
сол;
лимонова есенция;
150 г. брашно;
6 яйца
120 г. захар;
5 с.л. вряла вода;
120 г. захар;
8 г. ванилова захар;
сол;
80 г. брашно;
75 г. нишесте;
10 г. какао;
1 с.л. нишесте;
3 с.л. вишновка;
3 с.л. сладко от череши/вишни;
6 плочки желатин;
800 г. сметана;
2 пак. ванилова захар;
5 с.л. вишновка;
16 коктейлни череши;
50 г. натурален черен шоколад;
1 буркан компот от череши/вишни;
Искам да дам малко пояснения относно посочените в оригиналната рецепта продукти и тези, които ползвам аз в наши условия. В Германия си имат Kirschwasswer - това е вид много ароматна черешова ракия, която спокойно може да се замени с нашенска вишновка. Също така аз не използвам коктейлни череши - нашите са ми много изкуствени. Отделям 16 броя еднакви черешки от буркана с компота и ги глазирам с малко желатин. Също така може да се ползват и цели плодчета от сладкото. 6-те плочки желатин ги заменям с  1 пакетче такъв.  Задължително компота трябва да е от плодове без костилка. Ако нямате такъв - трябва предварително да ги извадите.
Приготовление на блата за подложка
Този тънък блат е подходящ за всякакви по-сочни торти и служи за дъно, тъй като не поема много от влагата и не омеква.
Студеното масло, пудрата захар, ваниловата захар, една щипка сол и няколко капки от лимонено-маслената есенция се разбиват добре. Чак след това, продължавайки да бъркаме с миксера, добавяме брашното. Когато всичко стане на равномерни трохи, бързо ги смачкваме с ръце на топка и оставяме в хладилника за минимум 1/2 час. Застиламе дъното на тортената форма с бак папир и разстиламе тестото. Надупчваме с вилица и печем до златисто петнадесетина минути на 180°. Още докато блата е горещ го вадим от формата, махаме хартията и охлаждаме в/у решетка, за да изпръхне. След като изстине можем спокойно да го съхраним няколко дни в хладилника увит в алуминиево фолио.

Приготовление на пандишпановия блат
С миксер разбиваме жълтъците на яйцата с 120 г. захар, ваниловата захар, щипка сол и врялата вода до побеляване. Оставяме настрани и започваме да разбиваме белтъците на сняг, като ръсим по малко от останалата захар. Добавяме го при жълтъците. Добавяме пресятото брашно, нишестето и какаото и разбъркваме кратко и енергично. Полученото тесто изсипваме в тортената форма покрита с бак папир. Печем 45-50 мин. на предварително загрята на 175° фурна. Готовия блат отделяме с нож от формата и охлаждаме в/у решетка. Като изстине можем да го съхраним за ден-два в хладилника увит в алуминиево фолио.

Приготовление на тортата
За да ни е по-лесно от предишния ден сме си приготвили блатовете.
За кратко възвираме буркана с черешите заедно със сока. Добавяме 1 равна с.л. нишесте, размита  с 3 с.л. вишновка и бъркаме 2-3 минути докато се сгъсти. Махаме от котлона и оставяме да изстине.
Намазваме блата за подложката със сладкото от вишни. Другия блат разрязваме на две. Слагаме едната половина върху подложката и поливаме с 3 с.л. вишновка.
Разпределяме в средата изстиналия сгъстен компот, като оставяме малък бордюр. Разтваряме желатина. Разбиваме сметаната с ваниловата захар. Взимаме малко от нея и разбъркваме с желатина. Добавяме обратно в останалата сметана. Със шприц правим  плътен бърдюр около черешите.
Слагаме и другата половина на блата. Поливаме с 2 с.л. вишновка. Намазваме изцяло тортата със сметана и украсяваме с коктейлните череши и настърган шоколад.

Няма коментари:

Публикуване на коментар