четвъртък, 2 декември 2010 г.

Салата от "зимни" зеленчуци

Както и на други места съм споменавала - турските и гръцки домати не са безвкусни, защото сорта им е такъв, а защото се берат зелени и докато се превозят, докато минат през тържищата на едро и когато стигнат в магазина вече са почервенели. Да, но пък е много трудно да наречеш един такъв домат зрял. Подобно е и положението с другите зеленчуци. Но, пусто, вече свикнахме и през зимата да ги има и все по-малко разчитаме на туршиите като заместител. Та понеже вкуса е почти никакъв, трябва да се мисли как да се облагороди.

Продукти (5-7 порции):

  • 2-3 домата;
  • 1 краставица;
  • 1 глава червен лук;
  • половин бурканче сладка царевица;
  • половин бурканче от консервираните зелени домати;
  • сол и оцет на вкус;
  • 10-20 капки табаско

Нищо сложно, никакви хитринки. Всичко се нарязва сравнително на едро, добавя се царевицата, солта, оцета, ръсват се 10-20 капки от табаското и се обърква. Накрая се добавят зелените домати с тяхната си марината, която е основно от зехтин. Ако салатата ни се стори прекалено постна, добавяме още малко зехтин или олио. По желание допълнително можем да нарежем 2-3 стръка копър или магданоз.

При наличието на царевица и табаско в салатата трудно бих могла да я категоризирам към Българската Кухня. Но пък тази комбинация си е мое творение и живея в България. Не знам. Слагам я в Интернационална - нали с нета станахме едно голямо село :-)

Няма коментари:

Публикуване на коментар