неделя, 26 декември 2010 г.

Пълнена пуйка

В нашето семейство си имаме традиция: за Нова Година пържоли, капама, зелеви сърми, а за Коледа пълнена пуйка. Общо взето не обичам грамадните пилета по 5-7 кила, защото колкото пъти съм сготвила толкова голяма птица, толкова пъти на 3-тия ден ни писва и половината отива за кучетата. За това винаги избирам някоя по-малка пуйка - до към 4 килограма.

Продукти:
  • 1 пуйка около 4 кг.
  • 1 ч.ч. нарязан на ситно праз;
  • 1/2 ч.ч. настъргани моркови;
  • 1 к.ч. гречка (елда);
  • 1 ч.ч. вода;
  • 1 к.ч. кедрово семе;
  • 1 1/2 ч.ч. сварени кестени;
  • 1 ябълка нарязана на кубчета;
  • 1 в.ч. вино;
  • 1 с.л. стрита мащерка;
  • шепа стафиди;
  • шипка канела;
  • сол черен пипер на вкус;
  • стрита чубрица за натъркване;
  • 125 г масло.
Коледна пуйка
Приготовление:
От опит занам, че 2 дена преди да готвим пуйката - трябва да я извадим от фризера, където е стояла до момента и да я оставим да се размрази хубаво. На следващия ден я почистваме, вадим вътрешностите, измиваме я добре и подсушаваме с домакинска хартия. Натъркваме я със сол, черен пипер и стрита чубрица. Така трябва да престои до следващия ден, за да може месото да се осоли и напои с аромата на чубрицата.Сваряваме вътрешностите от пликчето, за да ги нарежем в плънката на другия ден.


Плънката приготвяме по следния начин:
Праза, морковите и гречката задушаваме с малко от маслото и водата докато остане на мазнина.
Добавяме кедровото семе, кестените, ябълката и виното. Бъркаме няколко минути и оттегляме от огъня.
Накаря добавяме стафидите, мащерката и подправяме сос сол и черен пипер. Оставяме плънката да изстива.

През това време взимаме резенчета от маслото и започваме да ги пъхаме под кожата на пуйката. Тя се отлепва лесно с пръсти. Колкото повече успеете да пъхнете тук там, толкова по-добре. Останалото масло ще разпределите върху вече напълнената птица. Пълним и зашиваме.
Пече се с гърдите надолу - те са най-сухото месо в птицата и трябва по време на печенето да се напояват в соса, а не да съхнат допълнително. И без това гърба е само кожа и кокал - нищо му няма и да попрегори малко. Наливаме вода, бульона от дреболиите почти до ръба на съда за печене. Ако ползвате тава, завиваме с фолио и печем на 150 градуса  товкова време колкото тежи пуйката - 4 кг. = 4 часа. Към средата на определеното за печене време проверяваме какво е положението. Ако е необходимо отваряме леко фолиото, за да може водата да извира по малко. Ако желаете и имате място около птицата може да се сложат картофки или кисело зеле. От тук нататък - всяка домакиня според вкуса й. Да ви пожелаая Весели празници!

Няма коментари:

Публикуване на коментар