неделя, 21 ноември 2010 г.

Салата от Зелени Домати

Тази година за пръв път се престраших да си направя "опитно поле" и наред с малко фасул, краставички, тиквички и няколко царевици боднах и десетина корени домати. Всеки разправя, че сме живеели много високо, доматите нямало време да узреят, но гледах, че и други съседи са посадили, та си казах "Защо и аз да не опитам?". Късно ги засадих и хапнахме само 4-5 салати от тях. Останаха ни доста зелени и за това реших да направя прословутата

Консервирана Салата от Зелени Домати

Продукти:

  • 5 кг. зелени домати;
  • 1 ч.ч. захар;
  • 1 ч.ч. оцет;
  • 1/3 ч.ч. сол;

Зелените домати се нарязват на не много дребни парченца, като за салата, поставят се в широка разлата тава, добавят се оцета, захарта и солта и се разбъркват. Така се оставят да преседят 24 ч. като колкото пъти се сетя пак ги разбърквам.
На следващия ден оцеждам водата, която са си пуснали и добавям ситно нарязани 3-4 връзки копър и 1 ч.ч. зехтин. Затварям в буркани и стерилизирам.
Минималното време за стерилизация е 30 мин. но колкото повече време се вари толкова повече доматите омекват. Оставям на вас да си прецените, според вкуса.
Тази салата няма нищо общо с туршията от зелени домати. Доматчетата вървят като самостоятелно мезе или объркани в нормална салата от червени домати и краставици. Особено през зимата, когато зеленчука се бере зелен по гръцките острови и турското средиземноморско крайбрежие и макар и узрял пристига в България с почти никакви вкусови качества, тези селени домати му придават допълнителен аромат и вкус.
Салата от зелени домати
Рецептата е на моята свекърва, която от години ги приготвя по този начин. Само дето аз обичам да са ми с една идея по хрупкави и стерилизирам само за около половин час. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар