За миналия Никулден, нали сме риболовци, пък и съсед Николай си имаме, направих любимата ми торта от тефтера на мама.
За блата:
- 1 ½ ч.ч. захар;
- 3 яйца;
- ½ ч.л. сода, погасена с лимон или оцет;
- 3 с.л. разтопено масло;
- 3 с.л. мед;
- 2 ч.ч. брашно + още около 1 ½ ч.ч.
За крема:
- смокини и портокалови кори от сладко;
- 1 голяма кофичка заквасена сметана разбита със захар;
- разбита сладкарска сметана;
- карамелизирани ядки
Приготовление
1. Яйцата и захарта се разбиват на пяна. След което се добавят останалите продукти като се оставя последната част от брашното. Слага се на водна баня и се бърка докато започнат да излизат мехури.
2. След като изстине сместа, се омесва с останалото брашно и се дели на 8 части, които се разточват на кори и се пекат поотделно в много набрашнена тавичка по 2-3мин в силна фурна. Трябва да изстиват така, че да дишат и да станат сухи и твърди.
3. Блатовете се мажат с разбитата сметана, смокините и портокаловите корички наситно.
2. След като изстине сместа, се омесва с останалото брашно и се дели на 8 части, които се разточват на кори и се пекат поотделно в много набрашнена тавичка по 2-3мин в силна фурна. Трябва да изстиват така, че да дишат и да станат сухи и твърди.
3. Блатовете се мажат с разбитата сметана, смокините и портокаловите корички наситно.
За украсата може да се импровизира. На снимката е с крокан.
Понаждане: В тавичката, в която печа блатовете слагам бак-папир (Backpapier). Така се хаби много по-малко брашно и риска блата да се залепи за тавата е минимален.
Няма коментари:
Публикуване на коментар