вторник, 2 ноември 2010 г.

Торта с мед

За миналия Никулден, нали сме риболовци, пък и съсед Николай си имаме, направих любимата ми торта от тефтера на мама.

Необходими продукти

За блата:
  • 1 ½ ч.ч. захар;
  • 3 яйца;
  • ½ ч.л. сода, погасена с лимон или оцет;
  • 3 с.л. разтопено масло;
  • 3 с.л. мед;
  • 2 ч.ч. брашно + още около 1 ½ ч.ч.
За крема:
  • смокини и портокалови кори от сладко;
  • 1 голяма кофичка заквасена сметана разбита със захар;
За украсата:
  • разбита сладкарска сметана;
  • карамелизирани ядки
Приготовление
1. Яйцата и захарта се разбиват на пяна. След което се добавят останалите продукти като се оставя последната част от брашното. Слага се на водна баня и се бърка докато започнат да излизат мехури.
2. След като изстине сместа, се омесва с останалото брашно и се дели на 8 части, които се разточват на кори и се пекат поотделно в много набрашнена тавичка по 2-3мин в силна фурна. Трябва да изстиват така, че да дишат и да станат сухи и твърди.
3. Блатовете се мажат с разбитата сметана, смокините и портокаловите корички наситно.

За украсата може да се импровизира. На снимката е с крокан.

Понаждане: В тавичката, в която печа блатовете слагам бак-папир (Backpapier). Така се хаби много по-малко брашно и риска блата да се залепи за тавата е минимален.

Няма коментари:

Публикуване на коментар