Продукти:
- 1-2 патладжана;
- 200-300 гр. бекон нарязан на много тънки филийки;
- 2-3 скилидки чесън;
- 2-3 моркова;
- 2 глави воден лук;
- 1 к.л. млян черен пипер;
- 1 к,л захар;
- сока на половин лимон;
- сол на вкус
Нарязвам патладжана на възможно най-тънки филийки, осолявам, поливам с лимоновия сок и оставям да се отцедят.
През това време в силно нагретия тефлонов тиган запържвам бекона докато започне да се свива. Вадя го и оставям на страни. В мазнината, която си е пуснал, първо запържвам за кратко чесъна и после добавям морковите и лука настъргани на ситни лентички на ренде тип Бьорнер. Слагам черния пипер, захарта и разбърквам. Оставям покрито на слаб огън да се задушава за не повече 15 минути.
През това време патладжаните са се отцедили достатъчно. На дъното на тигана-скара слагам съвсем малко мазнина и започвам да ги "печа". По 2-3 минути от всяка страна им е достатъчно. Когато станат всичките започвам да правя рулцата. Слагам филийка патладжан, резен бекон, около 1/2 с.л. от лука и морковите и завивам. Фиксирам с 1 или 2 клечки за зъби. Допълнително сол не слагам, защото бекона обикновено е достатъчно солен.
Ако приятелите ни от Сицилия ни изпратят бурканче сушени домати с пармезан и зехтин, няма как обаче да не ги добавя в рулцата.
Тези рулца за пръв път ги пробвахме преди около 4 години в един испански ресторант на "Борис" в София. Бекона беше нарязан на ситно в плънката, в която пък имаше и домати. Беше доста водно и за това си ги готвим без.
Няма коментари:
Публикуване на коментар