събота, 20 ноември 2010 г.

Питка Надка

Тази питка или хляб да го наречем е една от първите ми рецепти в най-стария тефтер. Не съм я нарекла на мое име, а на една леля Надка, за която имам много бледи спомени.

Продукти:

  • 1 кг. брашно;
  • 1 пак. мая (в тефтера ми пише "мая за 5 ст. колкото кибритена кутийка);
  • 4 с.л. олио;
  • 4 с.л. кисело мляко осолено с щипка сол;
  • 1 ч.ч. хладка вода;
  • 5 яйца;
  • 70-80 гр. разтопено масло;


Приготовление:
2/3 от брашното се изиспват в тава, прави се кладенче и се слагат яйцата. Един жълтък обаче се отделя за намазване. Добавя се маята разтворена в хладката вода, олиото и киселото мляко. Меси като от време на време се добавя от останалото брашно до получаване на меко тесто. Тестото се разделя на две и се разточва на сравнително еднакви правоъгълници. Първия се намазва обилно с масло, в/у него се слага втория, и пак се намазва обилно с масло. Двете наложени кори се правят на руло.
За по-лесно и когато не разполагате с много място на работния плот, тестото може да се раздели на 4 и по същия начин се правят 2 рула.
Рулото се реже на парчета не по-дебели от два пръста, които се поставят в намаслена тавичка на разстояние едно от друго. Намазват се жълтъка и ако е останало с масло. Покрива се с кърпа и се оставя на топло за 20-30 мин. да втасва. Пече се в умерено силна фурна до готовност.
Ако, преди да се завие тестото, се добави и сирене, от тази питка се получава прекрасен тутманик.

Няма коментари:

Публикуване на коментар