четвъртък, 18 ноември 2010 г.

Пай с карамелизирани ябълки

Едно време майка ми много обичаше да прави сладкиши. Това ми е един от любимите. Става много вкусен и никак не е трудоемък. А и нали сега е времето на ябълките.

Продукти:
  • 1 лист многолистно тесто
  • ок. 70 гр масло
  • 1 ч.ч. захар
  • шепа орехови ядки - може и други по ваш избор. Последния път не ми се чукаха орехи и ползвах филетирани бадеми.
  • 4-5 ябълки
  • канела по желание.
В тавичка разтопяваме маслото и захарта при непрекъснато бъркане докато захарта започне да се карамелизира и добие цвят на старо злато. Поръсваме с ядките и оставяме тавичката на прозореца да изстине. През това време обелваме и нарязваме ябълките на полумесеци и ги нареждаме върху вече поизстиналия карамел. По желание поръсваме с канела и затваряме с тестото, като подгъваме краищата надолу.
Печем на предварително загрята към 190-200С фурна, докато тестото се зачерви.
Още топло, печивото се похлюпва с тортена чиния и много бързо се обръща.
Може да се сервира и топъл и студен, по желание с бита сметана или сладолед.
Ябълков Пай сервиран със сметана

Няма коментари:

Публикуване на коментар