вторник, 2 ноември 2010 г.

Пролетна леща

Е, това е една от рецептите ми, заради която спрях да списвам в един от кулинарните ни форуми. Пиша, бриша, кефя се на похвалите от съфорумците. И в един момент две-три седмици след това, седя си в къщи, пуснала съм телевизора и чувам Звездев гордо да съобщава: "А сега ще ви представя една семпла рецепта на супа с леща, която можете лесно и бързо да направите, но само през този сезон". Заслушах се аз и останах гръмната! Дословно 1:1! Поне да беше споменал мимоходом източника.
Ето и оригиналния ми пост:
Четейки вкусотийте в този раздел и понеже много си падам точно по този вид течни ястия, ще ви предложа един мой вариант на пролетна супа. Него наистина можете да опитате само в този сезон, когато имаме изобилие от млади зеленини и пресни подправки. А пък за тези, които обичат и леща, да поуплътни вкуса - нека пробват - супер е. Не знам как ще се справя с мерките ама ще опитам.

2-3 стръка пресен лук
3-4 лъжици мазнина
1 с.л. брашно
1 ч.л. червен пипер
2-3 шепи леща - според големината на тенджерата
вода

Задушавам лука в мазнината и накрая слагам брашното и червения пипер - като ги объркам 2-3 пъти изсипвам студената вода, слагам лещата и докато чакам да заври си приготвям другото дето ще го слагам вътре. А то е:

по 20-тина листа лапад и киселец,
1 шепа коприва,
1 връзка магданоз,
копър,
пресен джоджен,
2-3 листа калоферче,
ок. 20 листа див чесън,
стрък дивисил.

Всичко това се измива, нарязва и се пуска да ври, разбира се копъра най-накрая заедно с 20-тина зелени джанки. Като ми хареса на вид, посолявам, опитвам и махам от огъня. Застройвам с каймак или сметана, може и с кисело мляко, ако не ви е много кисело. Супата е страхотна и студена. Пробвайте и да Ви е сладко.
Очаквайте снимки напролет, когато отново всичко се раззелени!

Няма коментари:

Публикуване на коментар