сряда, 24 ноември 2010 г.

Агнешко в гювеч - зимен вариант

Онзи ден се чудех какво да сготвя нещо по-така. Сетих се, че във фризера имам малко агнешко и реших, че няма никакъв проблем да сътворя един зимен вариант. Зимен, защото на агнето му върви всякаква зеленилка, а сега в късна есен и да сложа спанак някак си не върви. А ако трябва да купя достатъчно зелен лук, ще ми излезе по-скъп от месото. Ето защо по това време на годината на агънцето слагам праз и глави лук.

Продукти:
  • ок. 1-1.5 кг агнешко месо;
  • 1 ч.ч ориз (250 г);
  • 6-7 едри картофа;
  • 1 глава лук;
  • 1 стрък праз;
  • 1 връзка магданоз;
  • 1 с.л. сух джоджен;
  • 1 с.л. сух девисил;
  • 3-4 резенчета масло;
  • червен пипер, олио за намазване на месото;
  • сол и черен пипер на вкус.
Приготовление:
Измиваме и нарязваме месото на порции, които овкусяваме със сол, пипер и малко олио за по-добро разнасяне на подправките.
Поставяме месото в гювеч с малко водичка и го слагаме да се запече. През това време нарязваме лука и праза на ситно и ги слагаме с много малко мазнина  и водичка в тиган да се задуши, щом остане на мазнина, добавяме измития ориз и бъркаме докато се "изцъкли". Овкусяваме със сол, черен пипер, добавяме джоджена и девисила и махаме от котлона.
Междувременно проверяваме месото в гювеча - ако вече е започнало да се запича, го покриваме със резенчетата масло и го връщаме отново във фурната, докато си избелим и нарежем картофите.
Щом свършим с тях, вадим отново гювеча от фурната и изсипваме от едната страна на месото ориза, а от другата картофите, като леко сте ги овкусили преди това. Доливаме още 2 пълни чаши вода, похлупваме и връщаме всичко това във фурната. Печем на умерен огън около 1 час.
Комбинацията от ориз и картофи може да ви се стори странна, но мъжа ми умира за картофи, аз пък предпочитам ориза и всеки си чопли от каквото му харесва.

Няма коментари:

Публикуване на коментар