Продукти:
- ок. 1-1.5 кг агнешко месо;
- 1 ч.ч ориз (250 г);
- 6-7 едри картофа;
- 1 глава лук;
- 1 стрък праз;
- 1 връзка магданоз;
- 1 с.л. сух джоджен;
- 1 с.л. сух девисил;
- 3-4 резенчета масло;
- червен пипер, олио за намазване на месото;
- сол и черен пипер на вкус.
Измиваме и нарязваме месото на порции, които овкусяваме със сол, пипер и малко олио за по-добро разнасяне на подправките.
Поставяме месото в гювеч с малко водичка и го слагаме да се запече. През това време нарязваме лука и праза на ситно и ги слагаме с много малко мазнина и водичка в тиган да се задуши, щом остане на мазнина, добавяме измития ориз и бъркаме докато се "изцъкли". Овкусяваме със сол, черен пипер, добавяме джоджена и девисила и махаме от котлона.
Междувременно проверяваме месото в гювеча - ако вече е започнало да се запича, го покриваме със резенчетата масло и го връщаме отново във фурната, докато си избелим и нарежем картофите.
Щом свършим с тях, вадим отново гювеча от фурната и изсипваме от едната страна на месото ориза, а от другата картофите, като леко сте ги овкусили преди това. Доливаме още 2 пълни чаши вода, похлупваме и връщаме всичко това във фурната. Печем на умерен огън около 1 час.
Комбинацията от ориз и картофи може да ви се стори странна, но мъжа ми умира за картофи, аз пък предпочитам ориза и всеки си чопли от каквото му харесва.
Няма коментари:
Публикуване на коментар