събота, 20 ноември 2010 г.

Моите си сърмички

От десетина години живеем на "село", някакви си петнайсетина километра от центъра на София, но извън нея на чист въздух. Веднага след като се нанесохме Крис посади в двора една липичка, не само заради цвета и аромата на пролет, но и за нашия си специалитет


Липови Сърмички с Елда

Берем листата на пролет още преди липата да е цъфнала, защото тогава са най-крехки. Замразявам си ги на рулца от по 20-30 листа. В последствие също берем, но само от издънките около корена на дървото.

Продукти:
  • 600 гр. кайма от месо;
  • 1 ч.ч. елда (гречка);
  • 2 глави лук;
  • 1/2 к.л. червен пипер;
  • 10 стръка копър;
  • 5 стръка магданоз;
  • 2 с.л. олио;
  • 1 к. ч. вода;
  • сол и черен пипер на вкус.
Приготовление:
Лозови и липови сърмички
От предния ден обърквам всички продукти с каймата. Тя става сравнително рядка заради водата, но за 4-6 часа елдата набъбва и поема всичката течност. На следващия ден, ако е рано на   пролет, бера листа направо от дървото, ако не, вадя от фризера. Завивам каймата в листата и подреждам сърмичките в тенджера. Наливам вода колкото да ги покрие, затискам с чиния и варя на умерен огън докато останат само на мазнина.
За да избегнете загаряне можете да постелете дъното на тенджерата с по-стари листа.
Комбинацията от лозови и липови сърмички също е много удачна и се получава едно ястие с два различни вкуса.

Няма коментари:

Публикуване на коментар