От десетина години живеем на "село", някакви си петнайсетина километра от центъра на София, но извън нея на чист въздух. Веднага след като се нанесохме Крис посади в двора една липичка, не само заради цвета и аромата на пролет, но и за нашия си специалитет
Липови Сърмички с Елда
Берем листата на пролет още преди липата да е цъфнала, защото тогава са най-крехки. Замразявам си ги на рулца от по 20-30 листа. В последствие също берем, но само от издънките около корена на дървото.
Продукти:
От предния ден обърквам всички продукти с каймата. Тя става сравнително рядка заради водата, но за 4-6 часа елдата набъбва и поема всичката течност. На следващия ден, ако е рано на пролет, бера листа направо от дървото, ако не, вадя от фризера. Завивам каймата в листата и подреждам сърмичките в тенджера. Наливам вода колкото да ги покрие, затискам с чиния и варя на умерен огън докато останат само на мазнина.
Липови Сърмички с Елда
Берем листата на пролет още преди липата да е цъфнала, защото тогава са най-крехки. Замразявам си ги на рулца от по 20-30 листа. В последствие също берем, но само от издънките около корена на дървото.
Продукти:
- 600 гр. кайма от месо;
- 1 ч.ч. елда (гречка);
- 2 глави лук;
- 1/2 к.л. червен пипер;
- 10 стръка копър;
- 5 стръка магданоз;
- 2 с.л. олио;
- 1 к. ч. вода;
- сол и черен пипер на вкус.
От предния ден обърквам всички продукти с каймата. Тя става сравнително рядка заради водата, но за 4-6 часа елдата набъбва и поема всичката течност. На следващия ден, ако е рано на пролет, бера листа направо от дървото, ако не, вадя от фризера. Завивам каймата в листата и подреждам сърмичките в тенджера. Наливам вода колкото да ги покрие, затискам с чиния и варя на умерен огън докато останат само на мазнина.
За да избегнете загаряне можете да постелете дъното на тенджерата с по-стари листа.
Комбинацията от лозови и липови сърмички също е много удачна и се получава едно ястие с два различни вкуса.
Няма коментари:
Публикуване на коментар