Продукти (3-5 порции):
- 1/2 голяма зелена салата;
- 4-5-7 репички;
- 1 краставица;
- 2-3 домата;
- 1 авокадо;
- 1 глава лук;
- 13-15 маслини;
- 1 малка консерва риба тон (150-200 гр.);
- 3-4 стръка копър;
- сока на 1/2 лимон;
- настърган пармезан за поръсване;
- зехтин и сол на вкус.
В приготовлението няма нищо сложно. Салатата, репичките, краставицата, доматите се нарязват сравнително на едро. Лука на полумесеци. Авокадото на кубчета, горе-долу с големината на кротоните. Добавя се рибата тон, копъра нарязан на ситно, маслините, сока на лимона, солта, и всичкото се обърква. Обикновено съхранявам маслините в кофичка с малко от тяхната си марината и олио. Слагам ги в купата с лъжица, така че и от маринатата влиза в салатата. Отделно в консервата от рибата също има мазнина. Ако всичко това не стига - тогава ръсвам зехтинец. Салатата се сервира поръсена с кротони и настърган пармезан.
Това ни е основната салата за през зимата. Ядем я почти всеки ден от средата на ноември, та чак до края на март, когато вече ни писва от марули и зелени салати. Понякога дори не готвя нищо за вечеря, защото авокадото е достатъчно хранително и засищащо. Да ви е сладко!
Идеи:
- За любителите на пикантната кухня: Вкуса на цялата салата изпъква още повече, ако на порция се ръснат и 4-6 капки табаско.
- Ако не ви се занимава да си правите кротони, спокойно можете да ги замените с "Кубети", но те някак си доста бързо попиват и стават кашкави.
- Естествено вместо зелена салата или маруля, много повече върви айсберг, но пусто цената му се доближава до тази на месото! Аз не мога да си обясня. В Германия, Гърция, Франция, Италия.... - това е една от най-евтините салати, а тука понеже е нещо ново, дай да им свалим главите от кръста нагоре на клиентите.
На тази салата ме научи дъщеря ми. Показал й я един нейн колега от Колумбия. Нищо чудно - с лютото, с авокадото... съвсем на Латиноамериканска кухня прилича
Няма коментари:
Публикуване на коментар