понеделник, 29 ноември 2010 г.

Зелена салата с авокадо и риба тон

Много се изкушавам да нареча тази салата "Цезар", но някак си хич не ми идва отвътре. Това си е нашата салата, която си правим вече повече от десетина години. А в повечето кръчми ти ръснат малко кротони отгоре и хайде салатата получава гръмкото си име. Обикновено чакаме да "пуснат" авокадо на промоция, защото хич не ми се дават 7 кинта за кило или пък да сме изкарали уикенда в Гърция, където бройката почти винаги е под левче.

Продукти (3-5 порции):
  • 1/2 голяма зелена салата;
  • 4-5-7 репички;
  • 1 краставица;
  • 2-3 домата;
  • 1 авокадо;
  • 1 глава лук;
  • 13-15 маслини;
  • 1 малка консерва риба тон (150-200 гр.);
  • 3-4 стръка копър;
  • сока на 1/2 лимон;
  • настърган пармезан за поръсване;
  • зехтин и сол на вкус.


В приготовлението няма нищо сложно. Салатата, репичките, краставицата, доматите се нарязват сравнително на едро. Лука на полумесеци. Авокадото на кубчета, горе-долу с големината на кротоните. Добавя се рибата тон, копъра нарязан на ситно, маслините, сока на лимона, солта, и всичкото се обърква. Обикновено съхранявам маслините в кофичка с малко от тяхната си марината и олио. Слагам ги в купата с лъжица, така че и от маринатата влиза в салатата. Отделно в консервата от рибата също има мазнина. Ако всичко това не стига - тогава ръсвам зехтинец. Салатата се сервира поръсена с кротони и настърган пармезан.
Това ни е основната салата за през зимата. Ядем я почти всеки ден от средата на ноември, та чак до края на март, когато вече ни писва от марули и зелени салати. Понякога дори не готвя нищо за вечеря, защото авокадото е достатъчно хранително и засищащо. Да ви е сладко!
Идеи:

  • За любителите на пикантната кухня: Вкуса на цялата салата изпъква още повече, ако на порция се ръснат и 4-6 капки табаско.
  • Ако не ви се занимава да си правите кротони, спокойно можете да ги замените с "Кубети", но те някак си доста бързо попиват и стават кашкави.
  • Естествено вместо зелена салата или маруля, много повече върви айсберг, но пусто цената му се доближава до тази на месото! Аз не мога да си обясня. В Германия, Гърция, Франция, Италия.... - това е една от най-евтините салати, а тука понеже е нещо ново, дай да им свалим главите от кръста нагоре на клиентите.
На тази салата ме научи дъщеря ми. Показал й я един нейн колега от Колумбия. Нищо чудно - с лютото, с авокадото... съвсем на Латиноамериканска кухня прилича

Няма коментари:

Публикуване на коментар