вторник, 2 ноември 2010 г.

Стек със зелен пипер

Тъй, тъй и аз да се умешам. Надето умира да готви, почти не ме пуска в кухнята, но все пак си спомням нещо от ергенските години.
Навремето имах навика като ходим на кръчма и "Стека" го има в менюто да рискувам и си го поръчвах. Да, ама, не - както казваше Петко Бучаров. Ми оставах си за пореден път разочарован. Само в Германия съм го ял така вкусно както го приготвям аз (пу, пу, умре циганката дето ме хвалеше).
Та това е моята рецепта за "Стек със Зелен Пипер"
Продукти:
  • 2-3 стека № 45-47 от щатско или аржентинско говедо гледано само за месо. Такова съм виждал само в Метро на някакви безумни цени и без да се замислям ви препоръчвам да го смените със свински бут, но гледайте да няма много "сапунчета" и поне около 2 пръста дебело;
  • 1 шепа (5-6 супени лъжици) зелен пипер;
  • 1 1/2 чаша бяло вино
  • 1/2 глава червен лук;
  • 2-3 скилидки чесън;
  • 1/2 ч.л. нишесте;
  • сол на вкус;
  • олио
Приготовление:
В достатъчно голяма тенджера наливате не повече от пръст и половина олио и оставяте да се сгорещи докато започне леко да пуши. Слагате нарязаните не много тънко по дължина скилидки чесън и ги запържвате до златисто. Една идея преди да започнат да загарят ги вадите и слагате предварително осолените стекове. Ако съда ви е малък и стековете се припокриват ще трябва да ги сложите по отделно. Пържите не повече от минута от всяка страна. Вадите ги. Предварително сте нарязали на ситно лука, слагате го в горещата мазнина и добавяте виното. Намаляте огъня (ние сме на газ и ни е безкрайно лесно бързо да регулираме температурата на котлона), похлупвате съда и оставяте лука да се души. Можете да върнете и чесъна да не ходи бадева. Когато лука поомекне заедно със зеления пипер добавяте стековете. Задушавате на по-скоро слаб огън докато ястието остане почти само на мазнина. Добавяте нишестето разтворено в около 1/2 ч. ч. вода. Разбърквате леко докато соса се сгъсти. Готово. Ястие с месо за чревоугодници за не повече от 30-40 мин.
Стековете се поднасят покрити със зеления пипер, а за гарнитура картофено пюре или задушени зеленчуци.
При приготвянето на говежди стекове (говоря за истинските, а не за някое заклано малаче от млекодайна порода) идеята е вътре да останат леко розови. Със свинското не е баш тъй, така че спокойно можете да ги препържите една идея - при задушаването ще омекнат.

Няма коментари:

Публикуване на коментар