Навремето имах навика като ходим на кръчма и "Стека" го има в менюто да рискувам и си го поръчвах. Да, ама, не - както казваше Петко Бучаров. Ми оставах си за пореден път разочарован. Само в Германия съм го ял така вкусно както го приготвям аз (пу, пу, умре циганката дето ме хвалеше).
Та това е моята рецепта за "Стек със Зелен Пипер"
Продукти:
- 2-3 стека № 45-47 от щатско или аржентинско говедо гледано само за месо. Такова съм виждал само в Метро на някакви безумни цени и без да се замислям ви препоръчвам да го смените със свински бут, но гледайте да няма много "сапунчета" и поне около 2 пръста дебело;
- 1 шепа (5-6 супени лъжици) зелен пипер;
- 1 1/2 чаша бяло вино
- 1/2 глава червен лук;
- 2-3 скилидки чесън;
- 1/2 ч.л. нишесте;
- сол на вкус;
- олио
В достатъчно голяма тенджера наливате не повече от пръст и половина олио и оставяте да се сгорещи докато започне леко да пуши. Слагате нарязаните не много тънко по дължина скилидки чесън и ги запържвате до златисто. Една идея преди да започнат да загарят ги вадите и слагате предварително осолените стекове. Ако съда ви е малък и стековете се припокриват ще трябва да ги сложите по отделно. Пържите не повече от минута от всяка страна. Вадите ги. Предварително сте нарязали на ситно лука, слагате го в горещата мазнина и добавяте виното. Намаляте огъня (ние сме на газ и ни е безкрайно лесно бързо да регулираме температурата на котлона), похлупвате съда и оставяте лука да се души. Можете да върнете и чесъна да не ходи бадева. Когато лука поомекне заедно със зеления пипер добавяте стековете. Задушавате на по-скоро слаб огън докато ястието остане почти само на мазнина. Добавяте нишестето разтворено в около 1/2 ч. ч. вода. Разбърквате леко докато соса се сгъсти. Готово. Ястие с месо за чревоугодници за не повече от 30-40 мин.
Стековете се поднасят покрити със зеления пипер, а за гарнитура картофено пюре или задушени зеленчуци.
При приготвянето на говежди стекове (говоря за истинските, а не за някое заклано малаче от млекодайна порода) идеята е вътре да останат леко розови. Със свинското не е баш тъй, така че спокойно можете да ги препържите една идея - при задушаването ще омекнат.
Няма коментари:
Публикуване на коментар