Лятно време такова не кусваме. Но дойде ли късната есен и зимата, това е една от салатите, които правим на седмица поне веднъж. Не знам дали е "витаминозна инжекция", но ни е много вкусна, а и очила още не сме сложили :-)
Продукти (5-7 порции):
Червеното зеле по принцип е доста твърдо и с колкото и да е остър ножа поне за мен никога не е накълцано достатъчно на дребно. За това винаги използвам "универсалното ренде Бьорнер" с най-малките му ножове. Така настъргвам на много ситно зелето. С ножчето за белене свалям съвсем тънки ивички от морковите, които после отиват за манджата на кучетата, а самите моркови настъргвам на съвсем дребно на нормално ренде. Така повече им изтича сока. Настъргвам и около 1-2 ч.л. от главата на целината. Обърквам всичко в купата за салата като слагам и солта. В тефлонов тиган без никаква мазнина изпичам семките, а ако са печени само ги затоплям. Слагам ги върху салатата и поливам с олиото и оцета и пак разбърквам. Колкото семките са по-топли, толкова по-добре - веднага си пускат специфичния аромат. За последно накълцвам копъра. За мен има само 2-3 салати, за които царевицата е задължителна, но тази не е от тях. Крис обаче е почитател, така че му я сервирам отделно - да си слага колкото иска.
Тази салатка пие доста ракия в студените зимни вечери. Наздраве!
Продукти (5-7 порции):
- 1/2 малка червена зелка;
- 4-6 големи моркова;
- 125 гр. сладка царевица (около 1/2 консерва);
- 30-50 слънчогледови семки;
- 3-4 стръка копър;
- глава целина (Не, не. Не отива цялата);
- сол, оцет (лимон) и олио на вкус.
Червеното зеле по принцип е доста твърдо и с колкото и да е остър ножа поне за мен никога не е накълцано достатъчно на дребно. За това винаги използвам "универсалното ренде Бьорнер" с най-малките му ножове. Така настъргвам на много ситно зелето. С ножчето за белене свалям съвсем тънки ивички от морковите, които после отиват за манджата на кучетата, а самите моркови настъргвам на съвсем дребно на нормално ренде. Така повече им изтича сока. Настъргвам и около 1-2 ч.л. от главата на целината. Обърквам всичко в купата за салата като слагам и солта. В тефлонов тиган без никаква мазнина изпичам семките, а ако са печени само ги затоплям. Слагам ги върху салатата и поливам с олиото и оцета и пак разбърквам. Колкото семките са по-топли, толкова по-добре - веднага си пускат специфичния аромат. За последно накълцвам копъра. За мен има само 2-3 салати, за които царевицата е задължителна, но тази не е от тях. Крис обаче е почитател, така че му я сервирам отделно - да си слага колкото иска.
Тази салатка пие доста ракия в студените зимни вечери. Наздраве!
Няма коментари:
Публикуване на коментар