вторник, 9 ноември 2010 г.

"Лагерна" пъстърва

Поне веднъж годишно с приятелите от клуба по спининг риболов "Стари Видри" се събираме на голям купон на открито - я на някоя река, я на някой язовир. Хората са адски готини, музиката е на ниво (сакън, никаква чалга!) и след едно такова събиране седмици наред съм заредена с положителни емоции.
Така беше и на пет годишнината от основаването на клуба. Купона се вихреше до ранни зори. Но все пак, за да стане джамбурето тумбаците трябва да са пълни. Когато е за барбекю, много, много не се бъркам, защото мъжете са решили, че няма по-добри майстори от тях на скарата. То егати философията, да метнеш месото да се грилва :-) И там си има малки тайни, ама да не им троша хатъра. Да, но решиха, че пъстървата дето са я наловили трябва да бъде печена на скара. Не издържах и взех нещата, поне с рибата, в свои ръце.

Продукти:
  • няколко пъстърви (колкото хванат риболовците в компанията);
  • 2-3 домата;
  • 1 лимон;
  • подправки (обикновенно по местата където ходим винаги има див риган, мащерка);
  • копър;
  • сол на вкус;
  • зехтин.
Приготовление:
Щом сме хванали пъстърва, значи реката е достатъчно чиста и почиствам рибите на място от люспите и вътрешностите. Леко ги осолявам от вътре и във всяка слагам по стрък мащерка, резанче лимон, парченце домат. Подреждам в еднократна алуминиева тавичка, отново леко посолявам и поръсвам с едро нарязания копър. Поливам всичко с малко зехтин и затварям тавичката с капака й възможно най плътно.

После заравям пакета в жарта, на която се пече агнето. Апропо, агнето. Дани е майстора на чеврмето, наблюдавах го внимателно и смятам някой път да пусна неговата рецепта тук. Първо обаче ще си пусна моята рецепта за гергьовското агне.





След не повече от 20 минути тавичката се изважда и рибата се сервира край лагерния огън на изгладнялата дружина.







Естествено горната рецепта може да се направи и в домашни условия, но за да щадим природата не е хубаво да я приготвяме в съд за еднократна употреба. Йенско с капак и във фурната ще свърши същата работа

Няма коментари:

Публикуване на коментар